Тези признаци показват, че си емоционално интелигентен

1 от 5 Снимки

1. Познавате себе си отлично


Основният белег на емоционална интелигентност е, че с лекота може да дефинирате собствените си емоции – знаете какво ги провокира и кои са травмите, на които се дължи настроението ви. Емоционалните хора идеално познават своите силни и слаби страни, знаят какво ги притеснява и могат точно да определят начина си на действие.

За разлика от логико-математическата интелигентност, която определя дали ще може да решим сложни математически уравнения, емоционалната интелигентност показва до колко можем да предразполагаме хората около себе си и до колко се чувстваме комфортно в своята собствена кожа.

Високата емоционална интелигентност показва, че умеем да разбираме и да управляваме собствените си емоции. Дали и вие сте в тази група, може да разберете, като се тествате според 5-те основни признака за емоционална интелигентност.

Някои научни трудове твърдят, че именно разпознаването на емоциите ни е основополагащо за развиване на високо IQ.

Във всеки случай проучванията показват, че емоционалната интелигентност е пряко свързана с почти всеки съзнателен процес в личността – от вземането на решения, до академичните постижения.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати