ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Няколко причини да носите памучни чорапи

Няколко причини да носите памучни чорапи

Мария ДиковаМария Дикова
Джедай
1507
Памучни чорапи

В съвременното технологично развито общество разполагаме с много видове тъкани, от които да избираме за облеклото си. И въпреки че има различни синтетични материали, които често са по-евтини и достъпни, естествените продукти като памука са за предпочитане в повечето случаи.

Сред причините да носите памучни чорапи, на първо място, трябва да се спомене хигиената. Памучните дрехи, в това число и чорапите, могат да се перат на по-висока температура в сравнение със синтетичните и вълнените. Това позволява да се отървете от гъбичките и други микроорганизми, които причиняват различни кожни проблеми.

Естествените материи, сред които е и памучната тъкан, са проветриви и позволяват на кожата да диша. Това означава, че не запарват краката, както правят чорапите от изкуствени материи. Когато кожата се запарва, това води до изпотяване, неприятни миризми и създава благоприятна среда за развитието на гъбички по краката и ноктите.

Чорапи
Снимка: pinterest

Памучните тъкани са меки и удобни. Памучните чорапи няма да стягат краката, както често се случва, когато обуете нозете си със синтетични чорапи. Вълнените тъкани, колкото и фини да са, могат да предизвикат дразнене, сърбеж и зачервяване на кожата. С памучните не съществува такава опасност. Освен това памучната тъкан не дразни чувствителната кожа.

Въпреки че полиестерните чорапи често са по-евтини, памучните ще ви се отплатят в дългосрочен план, тъй като са по-удобни, не дразнят кожата, поддържат краката сухи и чисти при нормални условия. На стайна температура и при нормално състояние обутите с полиестерни чорапи крака ще се изпотят, докато пременените с памучни ще останат сухи.

Чорапи

Ако се интересувате от опазването на околната среда, това е още една причина да изберете облекло от естествени тъкани, каквото е памучното. Полиестерните тъкани се произвеждат от нефт и се разлагат много дълго. Всичко това допринася за замърсяването и разрушаването на природата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати