Как да се успокоя преди изпит?

Преди изпит

Знаете, че всеки един от нас все някога се е изправял пред ситуацията да държи изпит. Дали ще е матурата в училище, дали ще е поредния студентски изпит или пък изпит за получаване на някакъв сертификат. Няма значение. Но изпитът си е изпит и е еднакво предизвикателство както за ученици, така и за студенти, и работещи вече хора. Започваме да се чувстваме напрегнати, да гризем нокти и да кършим ръце.

Има ли начини да се успокоим преди изпит?

Когато става въпрос за ученически изпити, то говорим за входящи и изходящи нива, или пък матури. Като най-сериозно е притеснението преди настъпването на матурите, защото от тях зависи дали тийнейджърът ще успее да се пребори за място в желаното училище.

Изпити

Има тийнейджъри, които грам не ги интересува този въпрос. Но за щастие повечето деца в пубертета се вълнуват относно своето бъдеще. Как да ги успокоим? Не можем да им предложим чаша ракийка, все още са подрастващи. И е пълно безумие да ги караме да четат усилено точно преди самия изпит. Това само ще ги изнерви и може да доведе до тотален "блокаж" на същинския изпит.

Не, напротив. Опитайте се да ги разсеете с нещо. Заведете ги на кино, на заведение, на шопинг, на спорт - каквото Ви хрумне според възрастта и интересите на детето. Съсредоточавайки мислите си върху нещо друго, а не върху очаквания изпит, то ще се успокои. Което предполага, че ще доведе и до по-добри резултати.

Това, що се отнася до учениците.

Как стои въпроса при възрастните?

Релакс

С уточнението, че не говорим за пенсионери, а за лица, които са навършили вече 18- годишна възраст.

При тях принципът на успокоение е същият. В деня преди изпита да не седят със забодени очи в учебниците. Няма как това да доведе до успокоение. Те трябва също да търсят начини за отвличане на вниманието. Към киното, шопинг терапията и спорта можем да прибавим и някои релакс процедури. СПА или масаж. Защо не посещение на маникюрист или фризьор. Приятен обяд или вечеря с приятели.

И надали има възрастен, който да не е чувал приказката Полят изпит е взет изпит. Само напомняме да не се прекалява с алкохола, защото с главоболие трудно се взима какъвто и да е изпит. По едно питие за наздраве и стискаме палци на всички!

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати