Откъде идват конспиративните теории за вредата от ваксините?

Ваксини

Тровят ли ни ваксините и дали те са причината за поява на аутизъм, са въпроси, които днес вълнуват цялото общество. Има два ясно разграничени лагери – едните казват, че това са измислици, а според другите ваксините могат да бъдат много опасни. От къде обаче тръгва тази теория?

През 1998 година британският хирург Андрю Уейкфийлд публикува в списание Лансет своя теория, която свързва задължителната имунизация срещу морбили, заушка и рубеола с аутима. Той казва, че забавеното психическо развитие при децата се дължи именно на тази ваксина, наричана за по-кратко МРП.

Родители на 8 от 12-те изследвани деца споделили, че след ваксинацията малчуганите са загубили част от способностите си, най-вече говорните.

Статията на Уейкфийлд предизвиква бурна реакция във Великобритания, а хирургът се превръща в истинска медийна звезда. Дава редица интервюта, в които съветва МРП да се прилага поотделно, а не в една обща ваксина.

По-късно се опитва да патентова своя собствена ваксина срещу морбили и получава подкрепа от 675 000 долара.

През 2010 година обаче списание Лансет оттегля статията му с обяснението, че повечето елементи от изследването на доктор Уейкфийлд са неточни и противоречат на предишни изследвания. Малко след това му е отнет медицинския лиценз.

Аутизъм

Но това не слага край на конспиративните теории относно ваксините. С появата на социалните мрежи се появяват и все повече хора, които отказват да ваксинират децата си, защото се страхуват да не се превърнат в жертва на заговор на фармацевтичната индустрия.

Основният страх си остава появата на аутизъм. След хипотезата на Андрю Уейкфийлд се направиха и други, по-големи проучвания, които бяха категорични, че няма връзка между аутизма и ваксините. Някои изследвания показват, че част от новородените са показали признаци на аутизъм, преди да бъдат ваксинирани с МРП.

За учените появата на аутизма си остава загадка, но се смята, че отговорът се крие в генетичния код, предаван от майката.

Крайното заключение е, че имунизацията е сред най-интелигентните нововъведения в науката и благодарение на нея са били спасени животите на десетки милиони деца, тъй като ваксината е средство за активизиране на имунитета срещу различни заболявания.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари