Как да се справим ефективно с мързела

Как да се справим ефективно с мързела

Всеки е изпадал в ситуация, в която сякаш абсолютно нищо не му се прави, и то при условие че има прекалено много задачи да свърши. Можете да наречете това състояние леност, безразличие, безделие или най-обобщено мързел.

Появява се, когато работата, която трябва да се върши, е скучна или прекалено трудна, когато сте уморени и претоварени. Може да се появи и когато трябва да влезете в тежка конфронтация с някого или просто работата не е за един човек.

Каквато и да е причината, мързелът се смята за слабост и трябва да се справим ефективно с него. Въпреки че начините за това са строго индивидуални за всеки човек, ще ви предложим някои техники, които могат да ви бъдат от полза.

На първо място, преценете дали наистина ви мързи, или просто сте претоварени от работа. Доста работливи и съвестни хора се смятат за мързеливи, поради простата причина, че след дългата работна седмица им е останала още работа, която трябва да свършат през уикенда, но те не искат да се заемат с нея, защото се нуждаят от почивка. Да, вземете си такава, не можете постоянно да сте на 100% отдадени. Направете си график, като предвидите време за почивка. Отделете от свободното си време само за неотложните дела. Така ще имате време за истинска почивка и няма да мислите за работа.

Фокусирайте се върху реалния проблем. Помислете си каква е причината за мързела. Това може да не е бързото решение, което търсите, но ще бъде постоянно. Помислете за следното: ако сте уморени, започнете да отделяте малко време за релаксация. Всеки има нужда от време. Ако графикът ви не позволява това, може да се наложи да направите някои жертви. Решите ли това уравнение, скоро ще имате време и за почивка, и за работа.

Как да се справим ефективно с мързела

Помислете за ползите, които ще получите, ако го няма мързела. Например замислете се, какво бихте постигнали, ако не се излежавате цял ден в леглото, а отидете някъде или свършите нещо. Крайната цел и облаги винаги са голям мотиватор и често успешно гонят мързела. Точно и затова си поставяйте цели като днес ще свършва това, това и това, а утре другото.

Регулярно се подсещайте за важността на това, което правите, и каква е целта, която се стараете да постигнете. Това ще ви държи в кондиция и няма да допусне мързелът да се върне.

Упражнявайте се също. Предимствата на упражненията са безброй, но едно от главните е да се чувствате енергични постоянно. Те стимулират кръвообращението, повишават метаболизма и ви държат свежи през целия ден. Дори и упражнения за по 15 минути на ден могат успешно да прогонят мързела.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари