ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Страдате от ниска самооценка? Ето какво трябва да промените

Страдате от ниска самооценка? Ето какво трябва да промените

Страдате от ниска самооценка? Ето какво трябва да промените

Всеки човек има периоди, в които му липсва самочувствие и не е уверен в себе си. Когато ниската самооценка обаче се превърне в дългосрочен проблем, това може да има вредно въздействие върху психичното здраве и качеството на живота.

Самооценката е мнението, което имаме за себе си и работата, която вършим. Когато имаме здравословно самочувствие и увереност, ние сме склонни да се чувстваме позитивни за себе си и за живота като цяло. Това ни прави способни да се справим по-добре с повечето неща, с които се заемаме.

Когато имаме ниска самооценка, сме склонни да виждаме себе си и живота си в по-негативна и критична светлина. Също така се чувстваме по-малко способни да поемем предизвикателствата, пред които животът ни изправя.

Често ниската самооценка започва още в детството. Учители, приятели, братя и сестри, родители и дори медиите ни изпращат послания за себе си, положителни и отрицателни. По някаква причина съобщението, че не сте достатъчно добри, е това, което остава с вас.

Може би ви е трудно да се съобразявате с очакванията на други хора за вас или с вашите собствени очаквания. Стресът и тежките събития от живота, като сериозно заболяване или скръб, могат да имат отрицателен ефект върху самооценката.

Страдате от ниска самооценка? Ето какво трябва да промените

Личността също може да играе роля. Някои хора са по-склонни към негативно мислене, докато други задават невероятно високи стандарти за себе си.

За да се справите с ниската самооценка, трябва да идентифицирате негативните вярвания, които имате за себе си, а след това да ги предизвикате.

Може да мислите, че сте твърде глупави например и да кандидатствате за нова работа или че никой не се интересува от вас, а след това се съберете с роднини и приятели.

Отбелязвайте негативните си мисли в дневник и след това предизвикайте и оборете всяка една от тях. Записвайте положителните резултати от тези предизвикателства. Напишете си там и хубавите и добри неща, които хората казват за вас. Стремете се да пишете в дневника си поне пет пъти седмично.

Осъзнайте какво сте добри. Всички сме добри в нещо, независимо дали става дума за готвене, пеене, редене на пъзели или създаване на приятелства. Също така сме склонни да се радваме да вършим нещата, в които сме добри, което може да ви помогне да увеличите самооценката за себе си.

Ако откриете, че някои хора ви влияят лошо и свалят оценката ви за самите вас, намалете контактите с тях до минимум. Ако това не е възможно, опитайте се да обсъдите този проблем с тях.

Страдате от ниска самооценка? Ето какво трябва да промените

Търсете връзки с хора, които са положителни и ви ценят.

Започнете да казвате не. Хората с ниска самооценка за себе си често чувстват, че трябва да кажат да на други хора, дори когато наистина не искат това. Рискът е, че ще бъдете претоварени, възмутени, ядосани и депресирани. Не се притеснявайте, в 90% от случаите отказът не разваля взаимоотношенията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest