Как да развием творческото мислене

Как да развием творческото мислене

Най-общо творческото мислене може да се определи като нестандартно и изобретателно подхождане за разрешаване на задача или проблем. То не следва познатите пътища за постигането на дадена цел, а открива нови и различни. Прилага се във всички области на човешкия живот. Използва се от много световно известни компании, от хора на изкуството, от спортисти.

Творческото мислене е заложено във всеки човек, но са нужни обучение, желание и упражняване и прилагане на наученото, за да даде резултати. Това означава, че всеки може да развие творческото си мислене и да го използва в ежедневието си. Ето как да постигнете това.

Няма рецепта за иновации, която да е валидна за всички. Всеки трябва да открие какво го вдъхновява и да развие собствен стил. Добро начало е да погледнете някакъв предмет и да помислите как да го подобрите, какво ще промените, ако искате да го използвате след десетилетие, както и какво можете да направите, ако имате определена сума за подобрения. Разработете и тренирайте със собствен набор от подобни въпроси и ще можете да ги прилагате към всичко.

Трябва да отделяте определено време за творческо мислене. Може това да е всеки ден или веднъж в седмицата. Колкото повече време прекарвате в опити за измислянето на нещо ново или за подобряване на съществуващото, толкова по-вероятно е да ви хрумне блестяща идея.

Как да развием творческото мислене

Творческото мислене е резултат от развитие на въображението, от мечтаене. Осигурете си свободно време, в което да се разтоварите от задачата, върху която работите. Много често креативната идея идва, когато съзнателно мислите за нещо друго. Практикувайте техниката със задаването на въпроси, като я прилагайте не само към професионалните задължения, но и когато се забавлявате.

Записвайте идеите си в списък. Понякога наведнъж ви хрумват много неща, които трябва да запишете, за да не забравите. Някои от идеите, които първоначално са ви се сторили страхотни, можете да отхвърлите, докато друга, на която не сте обърнали внимание, може да се окаже печеливша.

Някои хора са активни сутрини, а други са в стихията си вечер. Открийте в кое време от деня сте най-продуктивни, както и кое емоционално състояние подклажда креативността ви.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати