ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Как да водим трудни разговори

Как да водим трудни разговори

Как да водим трудни разговори

Повечето хора се страхуват от трудните разговори. Такива са тези, в които трябва да споделим неприятни новини, да обсъждаме деликатен въпрос или да говорим за нещо, което трябва да се промени или се е объркало.

Определяме за трудни разговорите, в които трябва да споделим такава информация с партньора си, децата (особено в пубертета), роднините, приятелите или колегите. Те могат да ви изпълнят с тревога, да заемат място в ума ви и да ви разсейват от други важни дейности, които изискват вашето внимание.

Трудността от този вид разговори идва от неудобство при поставянето или налагане на ограничения или тревога за това как ще реагира другият. Хората може да се страхуват, че разговорът ще предизвика неприятни усещания или конфликти. Тъй като тези разговори могат да създадат дискомфорт, естествено и нормално е да ги водите с нежелание, дори ако е наложително.

Планирането и подготовката могат да помогнат да намалите притеснението и да направите така, че да има резултат от трудния разговор.

Много е важно внимателно да изберете мястото, където ще се проведе разговорът. То трябва да е комфортно и за двете страни. Така ще се смекчат вашето неудобство, както и шокът от казаното от вас за другата страна.

Не отлагайте провеждането на разговора. Колкото повече се бавите, толкова напрежението във вас се натрупва и другата страна може трудно да асимилира казаното от вас наведнъж.

Доколкото е възможно, гледайте човека, с когото говорите, в очите. С други думи, най-добре е да сте с отсрещната страна в една позиция – или седнали, или изправени един срещу друг.

Как да водим трудни разговори

Говорете директно на другия човек.

Говорете спокойно в тона на фактите. Това максимално увеличава шансовете на другите да чуят съдържанието на вашето послание, вместо да се придържат към вашите емоции.

Избягвайте посочването с пръст, независимо дали отсрещната страна е виновна, или се нуждае от назидание. Това ще накара човека срещу вас да се затвори и няма да чуе вашето послание.

Избягвайте емоциите. Не повишавайте тон и не говорете фамилиарно. Старайте се да бъдете максимално спокойни и неназидателни. Ако не спазите това правило, отсрещната страна ще чуе само гняв и ще усети пренебрежение и атака срещу себе си.

Когато описвате вашите притеснения и нещата, които искате да се случат по различен начин, бъдете колкото е възможно по-ясни и използвайте конкретни примери. Избягвайте думите винаги, никога, всички и нищо.

Не прекъсвайте отсрещната страна и чуйте и тя какво има да каже. Уверете се, че разбирате какво е казал другият, преди да отговорите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати