ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Как да се справим с притеснението

Как да се справим с притеснението

Притеснителна жена

Всеки човек изпитва притеснения. В това няма нищо тревожно, защото е нормална реакция. Не трябва обаче да се оставяме тревогите да контролират живота ни. Веднъж започнали, често притесненията не могат да спрат, а стават все по-големи и големи.

Точно и затова трябва бързо да се справите с притеснението. Как да стане това?

На първо място, не губете време да мислите за ситуации, които биха могли да се случат, но в действителност е малко вероятно. Така хабите само енергията си и се натоварвате. Това поражда притеснението. Много добре знаете, че сте добре подготвени, а и по-голямата част от кошмарните сценарии, които създавате в главата си, надали е възможно да се случат.

Не се заблуждавайте да мислите, че малко притеснение винаги ще бъде от полза. Ако сте добре подготвени, тревогата е просто загуба на време. Няма нужда да си създавате проблем. Ако се чувстате неуверени, притеснението само ще ви изнерви и ще ви накара да грешите.

Научете се да приемете несигурността. Тя е факт от живота, затова се опитайте да приемете, че винаги ще трябва да живеете и да толерирате известна несигурност. Неочаквани неща се случват и приемането на това в по-дългосрочен план ще направи живота ви по-лесен и ще намали тревогите ви.

Винаги се опитвайте да повдигнете настроението си. Отрицателните емоции са притеснителни. Отрицателните настроения включват тревожност, тъга, гняв, вина, срам и дори физически състояния като умора и болка. Ако трябва да се притеснявате, опитайте се да не правите това, когато сте в тези негативни настроения, защото вашето притеснение ще бъде по-трудно да се контролира и по-трудно да се спре.

Жена, която не знае как да се справи с притеснението

Също така не се опитвайте да потискате притеснението, а пробвайте да се справите с него. Точно така, когато започнете да се притеснявате, не се опитвайте да се борите или контролирате тези мисли. Полезно е да ги забелязвате, вместо да ги потискате. Колкото повече се опитвате да не мислите за тях, те с толкова по-голяма настойчивост ще се връщат. Вместо това трезво разсъдете защо се появяват и се справете с тях.

Не можем да живеем без притеснение, но опитайте да наложите контрол над него, като например изберете си определено време за този вид мисли. Така например вместо да се притеснявате по време на работа, си изберете някакъв час, малко след края на работното време.

Така ще сте съсредоточени специалисти в това, което правите, а след това ще имате кратко време за равносметка, с която ще си създадете лоши и добри сценарии за утрешния ден. Това дори може да ви помогне в работата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати