ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Как да се справим с домашното насилие?

Как да се справим с домашното насилие?

Домашно насилие

Когато съпрузите или интимните партньори започнат да употребяват физическо насилие, заплахи, емоционално насилие, тормоз или преследване, за да контролират поведението на своите партньори, те извършват домашно насилие. Жертвите трябва да разберат, че не носят отговорност за злоупотребите с тях. Човек не заслужава да бъде тормозен, независимо от обстоятелствата.

Най-трудното и важно нещо при наличие на домашно насилие е жертвите да осъзнаят, че върху тях се извършва насилие и да предприемат крачката да спрат това, независимо дали от това им действие семейството или връзката им ще се разпадне. Нищо хубаво няма да излезе, ако едната страна издевателства над другата. Още по-сериозно е, ако двойката има деца. Домашното насилие може да доведе до сериозни поведенчески и социални проблеми за подрастващите, дори и да не е насочено директно към тях.

Жертвите на домашно насилие трябва да разговарят със семейството, приятелите, съседите или колегите си за това, което преживяват. Може да е полезно да се обадите на гореща телефонна линия за домашно насилие за информация, насочване и подкрепа.

Когато домашно насилие стане факт, е полезно да имате план за справяне с извънредна ситуация или криза. Важно е хората да мислят за начини за осигуряване на по-безопасна среда както за себе си, така и за децата си. Жертвите трябва да планират бързо и безопасно да се измъкнат от дома си. Този план трябва да вземе под внимание много фини детайли, като например къде да съхранявате ключовете, чантата и допълнителен комплект дрехи за бързо напускане.

Домашно насилие

Измислете и обсъдете кодови думи, с които да можете да съобщите, че над вас се извършва насилие. По този начин ще можете да съобщите на близките си, които да се обърнат към полицията, без това допълнително да провокира насилника.

Важно е също така децата да знаят как да използват телефона, за да се обадят в полицията. Измислянето къде да се отиде след напускането на дома и как да се постигне най-голяма безопасност на работното място или училище също е важно.

Не всеки път може да се избегне насилието. Точно и затова отбележете кой е най-близкият изход от жилището, ако то започне. Точно тук идва ред и на кодовите думи. Когато ги извикате, съседите или децата могат да се обадят на органите на реда, които да дойдат да ви окажат помощ.

Домашно насилие

Предупредете и съседите, ако чуят подозрителни звуци, да ви се притекат на помощ или да се обадят на полицията.

Подгответе си плик с важни документ, пари за черни дни, ключове и други важни неща, за случая, в който се решите да напуснете най-накрая насилника. Когато решите да го направите, гледайте да не си е у дома, за да не го провокирате.

Никога не си казвайте, че той/тя ще се поправи и промени. Веднъж започнало, насилието никога няма да спре. Не се примирявайте. Вие живеете днес и имате пълното право да сте щастливи и спокойни за себе си и децата си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати