ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Великден е, обличайте новите дрехи!

Великден е, обличайте новите дрехи!

Великден

Христос воскресе! Нека светлината на Неговото воскресение озари живота Ви! Нека запалените свещи във Великденската нощ осветят душите и сърцата ни и пламъка на любовта и добротата изпълват живота ни! Нека здравето и доброто настроение не ви напускат цяла година! Велики дела да свършите, велики мисли да имате, велик да сте!

Великден е един от най-светлите християнски празници! Днес е денят, в който християните празнуваме възкресението на сина Божи Исус Христос. Подготовката за честването му започва преди седмица, наречена Страстна седмица.

В християнската религия Възкресението Христово се чества на третия ден, след като той е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба.

По Великденските празници на трапезата има домашни козунаци и боядисани великденски яйца. Историята на козунаците започва преди повече от три столетия.

В началото на XVII век един френски хлебар омесил първообраза на днешния козунак за Великден. Така постепенно се създава традицията за празника да се меси козунак.

Обичаи на Великден

Яйцата се носят в храма за освещаване. В християнските страни на Запад са популярни великденските фигурки от шоколад и захар. Често са във формата на зайче.

Боядисването на яйцата е великденска традиция, запазена вече 4000 години. В България с първото великденско яйце, задължително боядисано в червено, са свързани различни християнски обичаи.

На някои места то се поставя под иконата и престоява там до следващия Великден. На други места се поставя в сандъка с момински чеиз, на трети пък се заравя в средата на нивата, за да я пази от градушка. Също се хвърля и в река.

Жените приготвят и малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, на девера и на роднини.

Великденски традиции
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni

Великден се празнува от днес в продължение на три дни. Сутринта в неделя цялото семейство посещава църквата за тържествената литургия. Младоженците гостуват на своите кумове и родители. Носят им кошница с великденски яйца.

От древни времена много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Древните перси пък вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси, китайци.

След възникването на християнството, яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.

На Великден има традиция да се обличат нови дрехи. Те са символ на възраждането на новия живот през пролетта и на Възкресението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати