ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»По-добри ли са жените?

По-добри ли са жените?

Жени

Наложено е мнението, че жените са по-щедри и биха направили всичко за семейството и приятелите си. Дори биха помогнали и на непознат на улицата. А за мъжете се смята, че не се държат така.

Нови изследвания от университета в Цюрих обясняват защо поведението на различните полове е различно. Резултатите показват, че мъжкият мозък възнаграждава егоистичното поведение, а женският поощрява щедрото.

Невролози изследвали кои части на мозъка се активират, когато се вземат егоистични и неегоистични решения. Това станало по време на редица поведенчески експерименти сред 56 мъже и жени.

В някои от експериментите трябвало да се вземе решение дали да се споделят пари. Оказало се, че центърът за награди на мозъка, наречен стриатум, реагира много по-силно при дамите, когато вземат просоциални решения.

При мъжете резултатите са противоположни. При тях егоистичното поведение води до положителна реакция от мозъка. Реакциите на награждаване се изразяват в отделянето на допамин.

Учените били много заинтригувани от тези резултати. Провели следващ експеримент, в който с помощта на медикаменти потиснали освобождаването на допамин. В този случай резултатите се различавали – жените внезапно започнали да се държат по-егоистично, а мъжете станали по-щедри.

По-добри ли са жените?

Водещият изследовател Александър Сучек коментира изненадващите резултати от проучването. Те показват, че мозъците на различните полове обработват щедростта на фармакологично ниво по различен начин. Нужни са повече изследвания, както и учените да отчитат разликите между мъжете и жените.

Според изследователите различията между мъжкия и женския мозък вероятно се дължат на вкоренените социални нагласи, а не са биологично обосновани.

Системите за учене и награждаване в мозъците ни работят в тясно сътрудничество. Момичетата получават похвали, когато помагат и се държат социално отговорно. Затова награждаващите им системи се научават да очакват награда не за егоистично поведение, а когато помагат.

Щом това се вземе под внимание, разликите между половете, наблюдавани в проучването, могат да бъдат обяснени с различните културни очаквания за ролята и поведението на жените и мъжете.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати