Защо трябва да пишем повече благодарствени бележки

Защо трябва да пишем повече благодарствени бележки

Много изследвания показват, че изразяването на благодарност е добро за здравето, настроението и общото благополучие. Това е едно от най-лесните неща, които можете да направите, за да подобрите психическото си здраве. Въпреки това все по-рядко и все по-малко хора изпращат благодарствени писма и бележки.

Публикувано в Психологически науки изследване посочва, че хората подценяват силата на изразяването на благодарност и надценяват неудобството, което ще им донесе показването на признателност. Актът на изразяване на благодарност има ползи и за двете страни. Затова би трябвало по-често да го извършваме в ежедневието си.

Изследването включва серия експерименти, като общото между тях е хората да изпратят бележка на човек, на когото са благодарни. Преди да изпратят писмата, написалите ги са запитани каква реакция очакват от получателите. А след това изследователите се допитали до получаващите писмата за действителните им реакции.

Открили, че написалите бележките са преценили грешно ефекта им, надценявайки неудобството и подценявайки настроението и изненадата на получателите. Съавторът на изследването Амит Кумар казва, че този дисбаланс сочи различни приоритети и опасения от писатели и получатели.

Авторите на бележките се притесняват дали ще могат да се изразят точно и дали ще бъдат разбрани правилно. Това може да е бариера за свободното изразяване. Но получателите са склонни да оценяват бележките въз основа на просоциалното намерение.

Защо трябва да пишем повече благодарствени бележки

Ако написаното е топло и приятелско, получателите много често реагират положително. Освен това реципиентите са склонни да приемат думите за по-топли и изразителни, отколкото допускат изпращачите.

Учените изследвали и авторите на бележките преди и след като са ги съставили. Открили, че написването на благодарствените писма оставя писателите в позитивно разположение на духа. Това откритие е в съответствие с много съществуващи изследвания, които показват, че изразяването на благодарност повишава настроението.

Новото изследване не разглежда дали други форми на благодарене, като изпращане на съобщение или личен разговор имат същите ефекти. Писането на благодарствени бележки е лесно, дори изглежда не струва почти нищо.

Кумар казва, че хората са ги съставяли само за няколко минути. По-голямото послание е, че трябва да изразяваме благодарност по-често, а може би няма чак такова значение как точно го правим.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати