Ezine.bg»Статии»Любопитно»Работещо Момиче»Само 4 дни! Толкова трае ефектът от отпуската

Само 4 дни! Толкова трае ефектът от отпуската

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k

Есента настъпва с пълна сила и много от нас вече са взели по-голямата част от полагаемия се годишен отпуск. Оказва се, че дори и да сте почивали пълноценно през лятото, ефектът от отпуската трае едва 4 дни. На четвъртия ден след връщането в офиса човек започва да се чувства сякаш никога не е излизал във ваканция.

До извода са стигнали френски социолози и психолози, които твърдят, че стресът се връща с пълна сила на четвъртия ден, а благоприятните физически и психически ефекти от ваканцията се изпаряват напълно. Мозъкът на работника бързо е завладян от съмнения, терзания и меланхолия по отминалите почивни дни.

Според психиатъра Мишел Льожоайю виновник за неприятната тенденция е промяната във възприемането на думата ваканция. В миналото тя е била смятана за обикновена почивка, по време на която хората отиват на планина или море със своите близки. В наши дни обаче на отпуската се гледа като терапия, която ще реши кардинално проблемите в ежедневието.

Ваканцията нито ще подобри условията в работата, нито ще промени отношенията между колегите. Ако човек излезе в отпуска депресиран, по време на почивните дни депресията не просто не изчезва, а избухва с пълна сила след ваканцията.

Само 4 дни! Толкова трае ефектът от отпуската

Ето защо, експертите съветват да не придаваме чак така важност на отпуските. Хубаво е всеки един от нас да намери време в работното си ежедневие, за да се забавлява, разпуска и прекарва пълноценни моменти със семейството си.

Друг важен съвет е да се научим да обръщаме внимание и на красотата около нас и заобикалящата ни природа, дори в напрегнат работен ден. Само, когато намерим баланса в ежедневието си, ще можем да изградим пълноценни отношения с околните и ще възприемаме по нормален начин очакващите ни предизвикателства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати