Ето как да се мотивирате, за да се справите с депресията

Ето как да се мотивирате, за да се справите с депресията

Ако страдате от депресия, знаете, че няма как лесно да се освободите от състоянието. За да се почувствате като себе си, обикновено се изисква комбинация от медикаменти, терапия и навици за здравословен начин на живот, като упражнения.

Изследванията показват, че физическата активност може значително да помогне срещу депресията. В някои случаи може дори да е толкова ефективна, колкото и приемането на антидепресанти, твърдят много експерти.

Има обаче един проблем. В дните на най-тежка депресия дори и идеята да станете от леглото звучи невъзможна, какво остава тогава да отидете до фитнеса. Обаче си струва усилието. Защото именно това помага да се преборите с депресията – стъпка по стъпка. За да се справите с тази задача, ви трябва мотивация. Как да я откриете? Вижте няколко съвета в следващите ни редове.

Поставайте си малки цели и задачи и след това ги изпълнявайте

Упражненията са важни, както физическите, така и психическите. Добра стратегия за борба с депресията е да си поставяте малки цели, отново физически и психически. Така например поставете си за цел да станете от леглото. След това да си вземете душ. Нека следващата ви задача е да закусите, да излезете от къщи. Направете кратък джогинг около блока, след това отидете до фитнеса. Малките задачи няма да ви се струват невъзможни за изпълнение, а дори лесни. Изпълнявайки ги в определена от вас последователност, неусетно ще се подобрите, защото ще осъзнаете, че отново сте в пълноценен режим.

Ето как да се мотивирате, за да се справите с депресията

Водете си календар

Депресията може да бъде изтощаваща. Поддържането активни може да ви донесе животоспасяващи ползи. Поддържането на календар помага да остане отговорни. Отбелязвайте върху него дати, които знаете, че ще влошат депресията ви (като годишнината от смъртта на близък човек). На тези дати планирайте нещо забавано и ангажиращо, което ще ви помогне да преживеете дните, без да изпаднете в още по-тежък депресивен пристъп. Опитайте да се регистрирате за нов клас тренировка или да планирате да се разходите с приятел. Тези видове дейности ще задържат ума ви далече от мрачните мисли.

Помогнете си с правилото за петте секунди

Ето как да се мотивирате, за да се справите с депресията

Дори когато умът ви започне да ви дава все по-добри поводи защо трябва да се откажете от всичките си планове, не се предвайте, а ползвайте правилото за петте секудни. Бройте от пет назад – 5, 4, 3, 2, 1. Докато го правите, без да мислите, станете от леглото и започнете с еджедневните си занимания. Съсредоточавайте се към неща от обкръжението ви, които са ви приятни и ги обичате – семейството ви, приятели, любими предмети и храни.

Правете нещо любимо, докато тренирате

Много специалисти в областта на здравеопазването казват, че редовното физическо натоварване ще помогне срещу тежката депресия. Както вече споменахме, посещението на фитнеса или прекомерното натоварване вкъщи може да е демотивиращо. Свържете физическата активност с нещо, което ви харесва, като гледане на любим сериал по телевизията, доакто се упражнявате, или слушайте музика.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати