Как да разпознаем суицидното поведение?

Как да разпознаем суицидното поведение?

Различни фактори могат да накарат някой да се самоубие. Не само е възможно да помогнете на любим човек, който може да мисли за това крайно решение на проблемите си, а на всяка цена трябва да поемете активна роля в оказването на помощ.

И макар да изглежда, че самоубийството никога не би могло да засегне вас или непосредствения ви кръг от семейство и приятели, човек никога не е застрахован. Според доклади на Световната здравна организация броят на самоубийствата се е увеличил с 30%, като голяма роля за това има съвременното информационно общество.

Предупредителните знаци за самоубийство могат да се различават от човек на човек. Някои могат да говорят за мисли за самоубийство или желаят да са мъртви, докато други могат да запазят намеренията си в тайна.

Експертите съветват да се следи за признаци за промяна на ежедневния модел на поведение. Всеки човек следва определена пътека от специфични ежедневни навици. Трябва да се обърне внимание, когато те рязко се променят, без видима причина и в комбинация с предишни изразени суицидни намерения.

Други знаци за самоубийствени намерения са честото говорене за слагането на край на живота, търсенето на достъп до огнестрелни оръжия и хапчета, изолиране от семейството и приятелите, сериозни промени в настроението, повишена употреба на алкохол и наркотици.

Признак за суицидно поведение може да са колебания в съня, неконтролируема ярост или възбуда, саморазрушително и рисково поведение, даването на лични вещи и казването на сбогом, без да има причина.

Не забравяйте, че хората на всяка възраст могат да преживеят мисли за самоубийство. То е втората водеща причина за смърт сред тийнейджърите, а най-високата степен на самоубийство е сред хората на средна възраст, следвани от тези, които са на възраст над 85 години.

Как да разпознаем суицидното поведение?

Ако забележите драстична промяна в поведението на някого, която включва предупредителни признаци за самоубийство, поемането на активна роля при проверката ѝ може да спаси живота му.

Дори ако инстинктите ви какзват да не закачате този човек, защото се страхувате, че не знаете достатъчно или че може да го оскърбите, може да сте единственият, който забелязва и който ще помогне. Всеки има роля в превенцията на самоубийството.

Най-доброто, което можете да направите, ако не сте сигурни дали някой е склонен към самоубийство, е да започнете честен грижовен разговор, в който слушате повече, отколкото говорите. Ако забележите признаци, че човекът срещу вас се чувства безнадеждно или депресиран, питайте директно.

Ако сте създали безопасна среда за този разговор, събеседникът ви ще почувства облекчение, че е успял да сподели това преживяване с някой, който не го съди.

Избягвайте да говорите за стойността на живота или да неглижирате проблемите му. Кажете му колко много ви е грижа и го насърчавайте да търси лечение от терапевт или от лекаря си.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати