ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Как да се отървем от нападките?

Как да се отървем от нападките?

ХрисиХриси
Новак
31415
Нападки

Конфликтите са нещо доста неприятно, но понякога и неизбежно, особено ако не сте такава личност и конфронтацията е нещо непознато за вас. Не всички хора, обаче, са позитивно настроени, особено в днешно време, когато стресът и напрежението идват в повече.

В такъв случай как да се справим с нападките? Възможно ли е да заразим с положителни емоции си и заклет песимист? Как да реагираме, ако попаднем в конфликтна ситуация?

Всеки ден се сблъскваме с много и с различни хора. Някои от тях не са особено любезни, съобразителни и добре настроение към нас. Дори причината за тяхното лошо настроение да не сме ние, те пак могат грубо да нарушат личното ни пространство, нападайки ни със словесни атаки.

В такава ситуация има няколко начина, по които можем да реагираме и да се отървем от нападките. Тук най-важното е да разберем, че не трябва да мълчим, но и не трябва да продължаваме конфронтацията. Най-добре ще бъде, ако надвием противника с усмивка. Така ще си спестим главоболия, нерви и още излишни скандали.

Когато ви нападнат словесно, преди да отвърнете се опитайте да разберете на какво се дължат тези нападки. Защо отсрещната страна иска да ви ядоса – дали сте го засегнали, дали е в лошо настроение или си е злобен по принцип. Според това може да изберете как да продължите разговора и струва ли си изобщо да се занимавате с него.

Обърнете гневните емоции на противника върху него самия, като отговорите на нападката с ирония или израз, с който да покажете, че сте го чули, но не ви пука. Например, ако някой ви каже, че сте глупав, не отговаряйте със същото, а нещо от сорта на: Приключи ли? , Може ли да продължим? или нещо подобно.

Не задълбавайте, ако причината за нападката не сте вие. Не се поддавайте на провокацията, просто я отминете. Подтиснете емоциите си, кажете си, че не е необходимо да се натоварвате с излишни неща.

Нападки

Дори и нападките да са ви засегнали, не търсете отмъщение. Простете, това е най-приятното усещане. Прошката е нещо свято. Оставете другия да си мисли, че е по-добър. Надвийте глупака с мълчание, особено ако той ви е нанесъл обида. Защо се занимавате с хора, които ви обиждат – те не заслужават нито думите, нито вниманието ви.

Стратегия за справяне с нападки е печелено на време. Време, в което да осмислите какво да кажете, както и създалата се ситуация. Може да си осигурите такова, ако погледнете телефона си или някъде другаде. Кажете мъдри мисли, свързана с конфликта, за да разсеете противника.

Съгласете се с него, направете комплимент, опитайте да излезете от ситуацията по дипломатичен начин. Не нападайте, а игнорирайте!

В конфронтацията и нападките няма нищо добро, нищо, което може да ви е от полза за каквото и да било.

Така че, ако по някаква причина се окажете насред конфликтна обстановка, оставете я да мине покрай вас. Мислете за всичко друго, което си струва и затова, че трябва да пазите енергията си за по-ценни неща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати