ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Как да преодолеем клаустрофобията?

Как да преодолеем клаустрофобията?

ХрисиХриси
Новак
31416
Клаустрофобия

Страхът е състояние, което би могло да причини големи щети на човешката психика и емоционалност. Съществуват различни страхове, някои по-силни от други. Те се наричат фобии – трудно преодолими, на моменти опасни, но и неизбежни.

Клаустрофобията е една от тях. Тя представлява страх от затворени пространства. Хората, страдащи от нея, избягват помещения без прозорци, странят от навалици и всякакви места, които им се струват прекалено тесни.

Тази фобия е една от най-често срещаните. При някои хора е по-слабо изразена, докато други преживяват симптомите по-тежко. Чувство на притеснение, задух, паника, обилно потене. Дори световъртеж и припадък, са нейни характерни черти.

Клаустрофобията променя ежедневието на хората, тъй като когато е по-силно изразена, ги кара да избягват много места, които иначе биха улеснили деня им. Такива хора не ползват асансьор, метро, градски транспорт, ако са претъпкани, не носят тесни дрехи.

Не влизат в каквито и да е малки помещения и коридори. Не се заключват, не затварят врати. Не шофират на места, където може да се образува огромно задръстване. Този страх може да стигне толкова далеч, че да накара човек да се страхува да остане сам и за минута.

Страхът от тесни пространства може да доведе до сериозни психически проблеми. Тъй като това ментален проблем, няма как да бъде излекуван с каквито и да е медикаменти. Ако вие или ваш близък страдате от клаустрофобия, това, което бихте могли да направите е да се консултирате с психолог.

Клаустрофобия от затворени пространства

Има различни терапии за справяне с клаустрофобията, ако щете и хипноза, които могат да ви помогнат да се освободите от този проблем. Освен това бихте могли да предизвикате себе си и да се самолекувате, излагайки съзнанието си на страха, който се е настанил във вас.

Целта на поставянето в такава ситуация, е промяна на начина на възприемане на този проблем. Всъщност повечето терапии се основават точно на такъв тип упражнения. Трябва да се изправите очи в очи със страха, за да го превъзмогнете. Това е начинът за справяне с клаустрофобията.

За да се освободите от своята фобия, ще ви е необходима сила, подкрепа и воля. Вярвайте в себе си и ще успеете. Нищо не е невъзможно, ако вие не го направите такова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest