ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Как да преодолеем паник атаката

Как да преодолеем паник атаката

ХрисиХриси
Новак
31415
Паник атака при жена

Със сигурност сте чували за нея поне веднъж – от познати, близки или дори от телевизионните предавания. Паник атака е сериозен психически проблем, който обаче може да ви накара да се чувствате наистина ужасно.

Тя се изразява в пристъп на страх, отчаяние, безпомощност, задух, изразено сърцебиене, изтръпване, схващане на крайници. При някои хора е съпроводена дори с припадък, гадене, световъртеж.

Причина за появяването ѝ страхът. Когато човек се почувства силно застрашен от нещо, той изпада в това състояние. Разбира се, хората са различни и всеки има различна представа за опасност. Например онези, които не могат да плуват, може да се уплашат от по-висока вълна, а други – по-срамежливи, от това да говорят пред публика.

Всичко зависи от това в кой момент човек се чувства крайно застрашен и безсилен. Паник атаката е състояние на нервната система, т.е. всичко е вътре във вас и зависи само от вас. Ето защо вие имате силата да се справите сами с нея. Как да преодолеем паник атаката?

Най-напред, усещайки симптомите, особено ако сте забелязали, че се случват по-често, е добре да се консултирате с лекар, по възможност психолог или психотерапевт. Все пак трябва да сте сигурни, че става дума за паник атака.

Следващата стъпка е да пристъпите към преодоляване на паник атака сами. Разсейвайте се, мислете си за обикновени и хубави неща.

Научете се на правилно дишане. Щом човек получи паник атака, дишането става учестено, дори на моменти трудно. В такъв момент опитайте да се овладеете – дишайте дълбоко и бавно. Това ще ви успокои.

Йога срещу паник атаки

Ефективни техники за преодоляване на паник атака и стрес са и някои занимания за релаксация. Става въпрос за йога, медитацията, физическите упражнения, дори разходки сред природата. Правете това, което ви кара да се чувствате щастливи и спокойни.

Не подценявайте спането. Пълноценният сън е от основно значение за психическото ви състояние. Препоръчително е да спите между 7 и 9 часа, за да се чувствате енергични, стабилни и възстановени физически и психически от предния ден.

Правило номер едно при паник атаките е да разберете, че не сте сами, че има и други като вас, че има хора, които могат да ви помогнат, но сами също ще се справите прекрасно. Няма от какво да се страхувате!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати