Всичко, което трябва да знаете за контактните лещи

Контактни лещи

Контактните лещи станаха изключително популярен начин за подобряване на зрението, без да се налага да носим очила. Те са почти незабележими, могат да променят външния ни вид, ако изберем цвят, различен от този на очите ни и са базирани на материала, от който се изработват очилата.

Според последния биват твърди и меки. Използват се при заболявания като далекогледство, късогледство, астигматизъм и други, свързани с нарушеното зрение. Поставят се върху роговицата на окото, приличат на люспи, благодарение на фината си структура и задължително се предписват от лекар. Какво още трябва да знаете за контактните лещи?

Меките контактни лещи са по-популярни от твърдите. Хората свикват по-лесно с тях, тъй като първоначалният дискомфорт от наличието на чуждо тяло изчезва много бързо. Използват се при редица очни заболявания. Важно е да знаете, че независимо от материала, лещите се слагат сутрин, а вечер се свалят.

Има няколко вида контактни лещи: Ежедневни (носят се между 14 и 16 часа и после се изхвърлят), Тридневни (могат да се носят от 3 до 7 дни), Седмични/Месечни, Тримесечни, Шестмесечни, Годишни. Винаги се съобразявайте и спазвайте този срок!

Ако сте сложили лещи за очи скоро, носете ги по няколко часа, докато очите ви свикнат. Например може да ги слагате, докато сте навън, а щом се приберете вкъщи, да ги махате. Така очите ще си почиват и постепенно ще се нагодят към тях.

Хигиената тук трябва да е с най-висока степен! Винаги преди да сложите или свалите контактни лещи, мийте ръцете си с вода и сапун. Внимателно преглеждайте както тях, така и лещите за някакви частици от сорта на прашинка или косъм, които биха раздразнили очите ви. Ако почувствате дискомфорт, веднага ги свалете.

Разтворът за измиване на контактни лещи трябва да бъде годен за употреба. Не го използвайте след като срокът му изтече. Мийте лещите си само в нов, пресен разтвор, тъй като остарелият ще гъмжи от бактерии.

Същото важи и за контейнерчето за съхранение на контактни лещи. Подменяйте го на всеки три месеца. Неговата хигиена също е от основно значение. След като го използвате, измийте, подсушете и затворете капачето.

Контактни лещи

Не се къпете и не спете с лещи за очи! Може да раздразните очите си, да ги загубите (в банята) или да си причините други проблеми. Съвет за дамите: първо грима – после лещите!

Нанасянето на грима, трябва да стане преди да поставите контактните лещи. Свалянето е по същия начин – първо махнете лещите, после грима. Не се препоръчва употребата на водоустойчива спирала, тъй като може попадне върху тях, а премахването й би раздразнило сериозно очите.

Ако носите контактни лещи на плажа или в планината, задължително сложете слънчеви очила, защото лещите могат да залепнат за очите ви заради силното слънце. В случай че изпаднете в такава ситуация, веднага се обърнете към вашия лекар.

Не всеки човек е спокоен при мисълта, че ще трябва да докосва очите си и съответно не приема идеята за лещите добре. Ако имате желание да пробвате, трябва да знаете, че може да свикнете с тях както за един ден, така и до един месец. В крайна сметка, ако организмът ви не ги приеме, очилата винаги ще чакат на нощното ви шкафче.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти