Любопитни факти за пяната за бръснене

Жените бръснат краката си с пяна за бръснене

Въпреки многото противници на бръсненето използването на самобръсначка продължава да бъде един от най-предпочитаните начини за обезкосмяване както от мъжете, така и от жените. Бърсненето е евтино, бързо и най-вече безболезнено.

Неразделна част от козметиката за бръснене е пяната за бръснене. Макар че в началото е използвана предимно от мъже, днес все по-голяма част от жените я предпочитат пред другите кремове за бръснене. Това е причината на пазара да се появи пяна за бръснене, която е специално пригодена към нежната дамска кожа.

Днес приемаме бръсненето за нещо рутинно, което правим, без да се замислим. Всъщност, историята на пяната за бръснене и по-конкретно на бръсненето е много стара.

Знае се, че бръсненето е започнало още от пещерния живот, въпреки че първите данни за него са от времето на Месопотамия. И макар че е познавало бръсненето, за човечеството още не са били известни никакви кремове и пяни за бръснене.

Смята се, че първи шумерите се досетили, че бръсненето ще бъде по-лесно ако се използва крем. Затова те създали и далечно подобие на това, което днес наричаме крем за бръснене от животински мазнини и дървесна пепел.

С течение на времето рецептата за крем за бръснене се усъвършенствала - животинските мазнини били заменени с растителни, а дървесната пепел с етерични масла.

Мъжете ползват пяна за бръснене

До 1949 г. за бръсненето се използвал единствено крем. Но това се променило, когато през същата година в Америка била създадена първата пяна за бръснене. Тя се появява на пазара в познатите ни аерозолни опаковки.

Цената ѝ била изключително висока за онова време, но това не спирало американците, а по късно и европейците, да я купуват. Тя бързо придобива популярност сред обществото, тъй като бръсненето с нея било много по-бързо и ефикасно, отколкото с използваните дотогава кремове. Освен това при използването на пяна за бръснене не била нужна и четка за бръснене.

През 60-те години, когато настъпва т.н. Космическа ера, американците окончателно са заменили крема с пяна за бръснене. Това е времето, в което тя е най-популярна, и въпреки това цената ѝ драстично спада.

Оттогава до сега са настъпили редица промени в козметичната индустрия. Въпреки това пяната за бръснене остава един от най-предпочитаните средства за бръснене.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати