Как да преодолеем срамежливостта

Преодоляване на срамежливостта

До една степен свенливостта се приема за чаровна и загадъчна. Когато обаче става дума за по-тежка форма на срамежливост, тя се превръща в проблем, който трябва да преодолеем, ако искаме да живеем пълноценно.

Срамът е характерен за по-затворените личности, т.нар. интроверти. Той пречи на тези хора да разкрият своята индивидуалност, талант, интелект, уникалност.

Как да надвием срамежливостта, как да се отпуснем, как да комуникираме с другите и със себе си, как да се разкрием пред света? Ето как:

1. Говори с хората – не си мисли, че не искат да те чуят. Напротив. Заговаряй непознати, попитай колко е часът или дали този автобус минава оттук. Опитай и малко по малко ще свикнеш. Поздравявай жената от кварталния магазин или други хора, които виждаш всеки ден, но не познаваш лично. Те нямат нищо против и ще ти отвърнат със същото. С всеки изминал път, ще ставаш все по-уверен и ще започнеш да общуваш просто така, по навик.

Как да преодолеем срамежливостта

2. Говори по телефона – позвъни на маникюристката си и си запази час. После и на фризьора, за да уточните прическата, която искаш. Провери дали в онлайн магазина е пристигнала онази блуза, която си хареса, но беше изчерпана. Направи всичко това по телефона. Говори с отсрещната страна спокойно, тя не те вижда и няма от какво да се притесняваш. Малко по малко ще свикнеш и ще ти хареса!

Как да преодолеем срамежливостта

3. Усмихвай се – на познати и на непознати. Усмивката предизвиква усмивка, добро настроение и приветливост. Не обръщай внимание на намръщените физиономии, ще има и такива. Ти не си виновен за лошото настроение на други, техните емоции не са насочени към теб. Ти бъде спокоен, усмихнат и позитивен. Бъди такъв човек и ще се изненадаш какво може да сътвори една усмивка.

Как да преодолеем срамежливостта

4. Излизай сам от време на време – това е може би най-трудното. Ако си срамежлив, със сигурност не обичаш да се размотаваш по магазини или в парка сам. Обаче трябва. Да излезеш сам със себе си е изключително полезно. Така ще разбереш, че можеш да се справиш и без компания. Да, можеш да си купиш нови обувки от мола, можеш да си платиш сметките, нареждайки се сам на опашката, можеш да хапнеш набързо и сам. Можеш!

Как да преодолеем срамежливостта

5. Казвай Не. Едно от най-трудно преодолимите неща – да се научиш да казваш тази думичка. Ако искаш да се чувстваш добре със себе си и с околните, трябва да казваш Не, и то да го казваш високо и ясно. Когато нещо не ти харесва, не го яж, обличай, купувай. Когато някой не ти харесва, не общувай с него. Когато не си съгласен с нещо, го кажи. Ти можеш да взимаш решения, имаш право на мнение и можеш да го изразяваш спокойно. Прави го!

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати