ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Как да преодолеем срамежливостта

Как да преодолеем срамежливостта

ХрисиХриси
Новак
31415
Преодоляване на срамежливостта

До една степен свенливостта се приема за чаровна и загадъчна. Когато обаче става дума за по-тежка форма на срамежливост, тя се превръща в проблем, който трябва да преодолеем, ако искаме да живеем пълноценно.

Това е толкова неприятно усещане. Толкова неудобно, че може дори да не искате да прочетете този пост. Смятате, че ако го оставите скрит в сенките, извън съзнателното съзнание, може би, просто може би, можете да се преструвате, че го няма.

Срамът е толкова личен! Това е болезнено чувство на унижение - че сте направили нещо нередно или че има нещо позорно или неудобно за вас. Това е тайната емоция, която може да седи във вас като отрова. Ако срамът остане там, където е, невидим и неизследван, той ще продължи да ви влияе.

Как? Той стои зад самокритичния глас в главата ви, много неудовлетворителна динамика в отношенията, чувство на липса и недостойност и избори, които ви пречат да живеете пълноценно.

Срамът е характерен за по-затворените личности, т.нар. интроверти. Той пречи на тези хора да разкрият своята индивидуалност, талант, интелект, уникалност.

Как да надвием срамежливостта, как да се отпуснем, как да комуникираме с другите и със себе си, как да се разкрием пред света? Ето как:

1. Говори с хората – не си мисли, че не искат да те чуят. Напротив. Заговаряй непознати, попитай колко е часът или дали този автобус минава оттук. Опитай и малко по малко ще свикнеш. Поздравявай жената от кварталния магазин или други хора, които виждаш всеки ден, но не познаваш лично. Те нямат нищо против и ще ти отвърнат със същото. С всеки изминал път, ще ставаш все по-уверен и ще започнеш да общуваш просто така, по навик.

Как да преодолеем срамежливостта

2. Говори по телефона – позвъни на маникюристката си и си запази час. После и на фризьора, за да уточните прическата, която искаш. Провери дали в онлайн магазина е пристигнала онази блуза, която си хареса, но беше изчерпана. Направи всичко това по телефона. Говори с отсрещната страна спокойно, тя не те вижда и няма от какво да се притесняваш. Малко по малко ще свикнеш и ще ти хареса!

3. Усмихвай се – на познати и на непознати. Усмивката предизвиква усмивка, добро настроение и приветливост. Не обръщай внимание на намръщените физиономии, ще има и такива. Ти не си виновен за лошото настроение на други, техните емоции не са насочени към теб. Ти бъде спокоен, усмихнат и позитивен. Бъди такъв човек и ще се изненадаш какво може да сътвори една усмивка.

4. Излизай сам от време на време – това е може би най-трудното. Ако си срамежлив, със сигурност не обичаш да се размотаваш по магазини или в парка сам. Обаче трябва. Да излезеш сам със себе си е изключително полезно. Така ще разбереш, че можеш да се справиш и без компания. Да, можеш да си купиш нови обувки от мола, можеш да си платиш сметките, нареждайки се сам на опашката, можеш да хапнеш набързо и сам. Можеш!

5. Казвай Не. Едно от най-трудно преодолимите неща – да се научиш да казваш тази думичка. Ако искаш да се чувстваш добре със себе си и с околните, трябва да казваш Не, и то да го казваш високо и ясно. Когато нещо не ти харесва, не го яж, обличай, купувай. Когато някой не ти харесва, не общувай с него. Когато не си съгласен с нещо, го кажи. Ти можеш да взимаш решения, имаш право на мнение и можеш да го изразяваш спокойно. Прави го!

6. Разбери причината за срама си - срамът не се появява от нищото. Това е форма на усещане, която обитава ума, сърцето, тялото и духа ти. Може би по някакъв начин сте били накарани да се срамувате от себе си, когато сте били млади - срамувате се от това кой сте, нивото на вашата интелигентност, тялото си. Срамът може да живее в тялото ви - Запознаването със срама включва знанието как живее в тялото ви.

Може да отнеме известно време, за да откриете физическото преживяване на срама, защото това ви е станало толкова обичайно. Замълчете и привлечете вниманието си към тялото си. След това забележете всякакви физически усещания и места на изтръпване. Не е нужно да правите нищо за тях. Просто открийте дали при срам се изчервявате, ръцете ви се потят, треперите, завива ви се свят. Има много телесни прояви на срамежливост. Ако ги разкодирате с времето ще ви е по-лесно да се преборите със срамежливостта.

Как да преодолеем срамежливостта

7. Пътувай - това е един от най-добрите начини да пребориш срамежливостта. Да, в началото ще е трудно и дори може би неприятно. Ще ти се налага да питаш хора за посоки, обекти, заведения и други. Но с времето бързо ще придобиеш самоувереност. Пътуването е сочено като едно от най-добрите упражнения за преодоляване на срамежливостта. Защо? Особено подходящи за целта са излизанията в чужбина.

Когато пътуваме зад граница, ни се налага да говорим с повече непознати хора, да упражняваме чужди езици, в случай че знаем такива, да учим нови думи. В същото време се срещаме с нови култури разбирания. Виждаме, че всъщност хората са много различни и няма от какво толкова да се притесняваме. Нещата, които в даден момент ни се виждат много притеснителни, след няколко пътувания ще са като рутина за нас.

8. Животът е кратък - въпреки, че звучи много неприятно и може би депресиращо - единственото сигурно нещо е, че всички ще си тръгнем от този свят някой ден. Затова гледайте на нещата малко по-глобално. Не ставайте дребнави. Животът е твърде кратък, за да живеем в непрестанни притеснения. Дори и да сбъркате някъде или да ви се присмеят, какво толкова? !

Нима останалите хора са перфектни. Всеки си има своите плюсове и минуси. Няма какво толкова да му мислите! Грабете с пълни шепи от живота и му се наслаждавайте. От какво толкова се страхувате и срамувате? Че някой може да ви се присмее? И какво от това? Нима светът ще приключи заради присмех на незначителен човек? Помнете, че вие избирате как да се чувствате, а не хората, които ви се подиграват.

Всеки е свободен да говори каквото си поиска. Ваша работа е да не му се връзвате и да продължите напред. Ако искате да сте успял и независим човек, да живеете добре и да сте уверени, не бива да ви е грижа за мнението на другите. Просто бъдете себе си!

9. Не се страхувай от грешките - много хора ги е страх да направят нещо, защото има риск да сбъркат. Помни - който не е правил грешка, той не се е научил. Всяка издънка си е вид важен житейски урок. Грешките ни правят по-силни, по-смели. След всяко падане се изправяме още по-независими. Не се страхувай да сбъркаш, защото само така можеш да разбереш кой е най-правилното за теб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати