Как да преодолеем срама?

Как да преодолеем срама?

Срамежливостта в определени граници може да бъде дори чаровна. Когато обаче това е причина да избягвате контакт с непознати, да страните от комуникация с хора, които не познавате, и да се изолирате, е необходимо да погледнете на този проблем по-сериозно.

Ето няколко лесни стъпки, които със сигурност ще ви избавят от срама.

1. Дръжте тревогата под контрол

Как да преодолеем срама?

Срам в комбинация с тревога е равно на истинско бедствие. Опитайте се да не се фокусирате прекалено над срама, за да не се окаже, че той контролира вас, а не вие него. Първите стъпки винаги са най-трудни, но и най-необходими, за да се справите с тази емоция. Можете дори сами да излизате от зоната си на комфорт – търсете контакт с непознати хора, колкото повече усвоявате умението да контролирате ситуацията, толкова по-лесно ще се избави от срама.

2. Признайте, че ви е срам

Как да преодолеем срама?

Няма нищо срамно в срама – срамно е да не си го признаете. Това е чудесен начин да завържете приятелство – когато подходите с чувство за хумор и бъдете достатъчно откровени, няма начин да не спечелите симпатиите на околните. Ако реакцията на непознатите е подигравателна или обидна, значи това не е вашата среда и е напълно излишно да се стараете да им се харесате.

3. Разкрийте силните си страни

Как да преодолеем срама?

Участвайте в теми, по които се чувствате уверени и спокойни. Ако обичате футбола – включете се в разговор на тази тема. В случай че имате готварски умения – не пропускайте да обмените информация и интересни рецепти с новите си приятели. Увереността няма да даде възможност на срама да се прояви и ще помогне в процеса на комуникация.

4. Заложете на хумора

Как да преодолеем срама?

Когато е остроумен и поднесен с финес, това е най-краткият път към успешната комуникация. Ако новите ви познати усещат комфорт при общуването си с вас, сами ще ви потърсят и ще искат да са във вашата компания. Разчупете леда с някоя забавна история и вижте реакцията на околните – няма по-добър барометър от нея за това дали сте успели да се отървете от досадната и задушаваща примка на собствения си страх.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари