ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Как да преодолеем мързела?

Как да преодолеем мързела?

Мързел

Всеки от нас понякога си е позволявал да помързелува. Е, в това няма нищо лошо, но само, ако се случва от време на време и не се превърне в един от нашите лоши навици.

Постоянното отлагане на нещата води до голям проблем, тъй като задачите се трупат, това ни насажда постоянно напрежение и от стреса вече съвсем нямаме желание да подхванем каквото и да било.

Питате се как да преодолеем мързела веднъж завинаги? Има начини, но първо е добре да кажем, че справянето с мързела е трудна задача, ако нямаме силна мотивация и воля.

Най-трудното е да започнете. За това опитайте бавно, с малки крачки. Започнете с план, в който по дата и час, сте записали задачите, които трябва да свършите и не си позволявайте никакви отклонения от него, колкото и извинения да ви идват на ум.

Давайте си срочни задачи, които биха могли да ви притиснат и да не ви оставят време да ги отложите. В началото може би ще ви е трудно и лесно ще се разсейвате, но впрегнете всички усилия на волята си. Поработете над концентрацията си.

Друг съвет е да не отлагате нищо за по-късно. Много често, поради мързел, ние отлагаме много неща, с идеята да ги свършим утре, вдругиден или следващата седмица.

Преодоляване на мързела

Така че опитайте се да свършите нещата днес и на момента. Не протакайте, а бързо вдигнете телефона, за да върнете така досадното ви обаждане, организирайте почистване, заeмете се с прането. Напишете имейла, който цяла седмица отлагахте.

Това в никакъв случай не е слoжно и не означава, че животът ви ще се превърне само в низ от задължения. Напротив – почивката ви ще е много по-пълноценна, защото ще бъде след добре свършената домакинска работа и в този смисъл напълно заслужена.

За преодоляване на мързел може да си помогнете само вие, така че изпробвайте нещо ново, което да ускорява пулса ви, да ви зарежда с енергия и да ви амбицира.

Бъдете изобретателни и си създайте разнообразие – срещайте се с приятели, спортувайте и съживете хобитата си.

Запомнете: Мързелът не е физически, а е психологически проблем!

За това мислете положително, за да не попаднете в капана на депресията, която често води до обездвижване. Радвайте се на малките неща и водете активен начин на живот - само така ще успеете да преборите леността и да се измъкнете от този омагьосан кръг, наречен мързел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати