Какво е необходимо, за да станеш програмист?

Програмист

Все повече хора искат да станат програмисти, привлечени от доброто заплащане на тази професия. Но какво е необходимо, за да станеш програмист? На този въпрос ще отговорим в настоящата статия.

1. На първо място са необходими базови умения по програмиране (кодиране)

Това са Coding skills или използване на програмен език. С други думи това означава да се пишат поредици от команди (компютърни програми), с които да се инструктира компютърът какво да прави. Командите се пишат на програмен език (например C#, Java или PHP), като има точно определен начин за това, наречен синтаксис.

2. Условни конструкции, цикли

Написаните команди могат да бъдат от типа Извърши това (действие) или Въведи число и го запази в променлива size. Кодировката включва още да се пишат функции (или методи), да се работи с данни и обекти, да се извършват пресмятания и да се използват програмни библиотеки с допълнителни функции.

3. Програмна логика

Това също е едно от базовите умения за програмист. Изграждането на програмна логика е задължително за всички програмисти и те трябва да го владеят отлично.

4. Алгоритмично мислене

Програмист

Програмистите и софтуерните инженери, които са добри в кариерата, имат силно развито алгоритмично мислене. Алгоритмично мислене се нарича способността да измислят как да решат даден проблем и да опишат решението като поредица от действия (алгоритъм). Други термини за този тип дейност са логическо мислене, инженерно мислене, математическо мислене или умение за решаване на проблеми. Това умение се придобива с решаване на много практически задачи.

5. Систематично решаване на проблеми

Способността да се измисли систематично решение на даден проблем е важно качество, за да станеш програмист. Върху този фундамент, вече се надграждат знания за конкретни езици, технологии и платформи.

6. Умения по разработка на софтуер и владеене на компютърни науки

Добрите софтуерни разработчици умеят да пишат кодове и да мислят алгоритмично. Освен това могат да работят с десетки езици, софтуерни технологии, имат и дълбоки фундаментални знания в областта на компютърните науки.

За да станеш програмист се изискват широки базови познания по компютърни науки, които започват от математически фундамент и логическо мислене.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати