ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Как да преодолеем завистта?

Как да преодолеем завистта?

Как да преодолеем завистта?

Някога Аристотел е казал: Завистта е болката заради щастието на другите. Алеко Константинов пък е добавил злобата към трите порока, от които българинът не може да се отърве. В тази статия ще дефинираме що е това завист и ще дадем някои съвети за справяне с нея.

Какво представлява завистта?

Най-общо казано, завистта е това изгарящо вътрешно чувство на неудовлетвореност при сравняването на собствените успехи с тези на другите. Тя е страданието от чуждия успех. Това е силно чувство, което води до гняв, омраза, агресия.

Завистта е заклемейна от християнството като един от седемте смъртни гряха. Но дори и да знаем, че завистничеството е лоша черта, понякога ние се изкушаваме да мислим негативно за успехите на другите и да искаме чуждия провал.

Как да се справим със завистта?

Има няколко основни момента, до които трябва да достигнете, за ефективно справяне със завистта. Прочетете до край тази статия и ще разберете какво да направите, ако това чувство се породи у вас, дори и неочаквано.

Признайте истинските си чувства

Как да преодолеем завистта?

Ако не пред човека, на когото завиждате, то поне пред себе си трябва да признаете какво чувствате. Много хора често отричат, че завиждат. Такива хора са склонни да плюят по противниците си и да клеветят, но не и да признаят за вътрешните си чувства. Това е вредно и не води до успехи при справяне с проблема.

След като признаете какво мислите за другите пред себе си, се опитайте да се фокусирате върху това, което не ви достига.

Открийте причините за завистта си

Най-честата причина за завист е, че хората се чувстват застрашени. Мислят, че ще им бъде отнето нещо, което обичат и което ценят. Затова завиждат на този, който ги застрашава и се стреми към тяхното нещо, към това, което им е скъпо.

Когато завиждате, вие само отнемате от силата и щастието, и пречите на усмивката да се появи отново на лицето ви. Затова си подарете радост и забравете за завистта. В света има място за всеки и колкото по-бързо осъзнаете това, толкова по-бързо ще се справите със завистта.

Друга причина за завист е усещането за липса. Ако страдате, че нещо не ви достига или го нямате, а приятелите, близките, съседите или колегите го получават, вие им завиждате. Променете начина си на мислене и бъдете благодарни за това, което имате, а не се старайте да се домогнете до това, което ви липсва, използвайки лоши методи. Осланяйте се на мъдри мисли и генерирайте сами положителни вибрации.

Вие със сигурност имате и положителни преживявания в живота си, ценни хора, с които сте заобиколени и хубави вещи, затова се порадвайте на тях, казвайки си, че и другите има за какво да ви завиждат.

Не се сравнявайте с другите

Как да преодолеем завистта?

Сравнението с другите е главната причина да завиждаме. Затова не измервайте личното си щастие с чуждия успех. Със сигурност и другите имат моменти и слабости, с които не се гордеят, затова не завиждайте, а се концентрирайте върху себе си. Сигурен начин за справяне със завистта!

Съсредоточете се върху личните си предимства

Вероятно вие нямате много неща, които бихте искали да имате. Но притежавате много, което приемате за даденост. Тъкмо тук е най-голямата грешка на завистниците. Те мислят за чуждото, а не за своето. Затова си помислете, колко хубава кола, съпруг/съпруга, професия имате и не фантазирайте за чуждите. Положителното мислене и мотивация са от огромно значение за справяне със завистта.

Ето и още няколко съвета: Насочете усилията си към собственото развитие, а не към живота на другите; Позволете си да бъдете щастливи и променете нагласата си към вътрешните си чувства.

Ако това не помогне, а ние вярваме, че ще да даде резултат, стига да сте честни през себе си, изгледайте един хубав филм в приятна компания и завистта може да ви мине.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати