Как да се справим с уволнението?

Уволнение

Уволнението е тежък и сложен момент във всяка трудова биография. Може за околните да е нещо от вида всяко чудо до три дни, но за потърпевшия е болезнено за разбере, че е ненужен и непродуктивен.

Ето няколко стъпки, които кои са от полза, когато се чудим как да се справим с уволнението?

1. Не на съмосъжалението

Най-опасното за човек, изгубил работата си, е да изгуби себе си. Мисълта, че не сте необходим на никого и затова веднага са се отървали от ненужния товар в службата, може да ви вкара в омагьосан кръг. Добрите мениджъри търсят уверени в себе си и във възможностите си хора, никой няма да ви покани на интервю за работа, виждайки, че имате съмнения относно ценността си като личност.

2. Дайте си време

Определете период, в който да си дадете почивка от всички тежки мисли и объркани емоции. Две седмици или месец – въпрос на личен избор. Когато погледнете ситуацията отстрани, ще я видите не като фатален финал, а като възможност.

3. Не се озлобявайте към бившите си колеги

Разбира се, болката от уволнението ще остави неприятен спомен в съзнанието ви, но това не означава, че всички във фирмата трябва да бъдат зачеркнати от френдлистата ви. Ако имате приятели сред хората, с които сте споделяли едно работно място, ще си останат такива и след уволнението.

4. Не се унижавайте

Уволнение

Не влизайте в ролята на мъченик, жертва или черна овца. Това няма да ви помогне при справяне с уволнение. В никакъв случай не молете ръководството да ви остави на работа. Ако го направят, във всеки един момент ще могат да ви притискат в ъгъла за още допълнителна работа или по-ниско заплащане, припомняйки какъв жест за направили преди време. Не споделяйте с колегите си колко сте обиден и наранен – може да зарадвате недоброжелателите си.

5. Споделете с близките си

Никога не се знае откъде ще изскочи нова възможност. Не крийте и не разигравайте излишни театрални представления – пуснаха ни в наплатен отпуск, взел съм си няколко дни почивка, за да не прегрея от служебни ангажименти и всякакви други нелепи оправдания. Споделете със семейството си и с близки, на които можете да се доверите изцяло. Може да се окаже, че светът е голям и новата работа дебне отвсякъде.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати