Как да преодолеем сценичната треска

Сценична треска

Сценичната треска е нещо нормално и е характерна за почти всеки човек, да не кажем и за всеки. Хората, на които се възхищавате, онези, които говорят красиво и спокойно, също са тръгнали от някъде.

Може би им се отдава повече, може би високото самочувствие им помага и имат увереността да говорят пред публика, но и те някога са се притеснявали.

Сценичната треска се преодолява, така че, ако някога ви се наложи да излезете пред по-голяма аудитория, може да репетирате и да приложите следващите няколко съвета, които ще ви предложим. Ето и как да преодолеем сценичната треска!

Приемете, че не сте перфектни

Може да сгрешите, но в това няма лошо. Напротив, поучете се от грешките, приемете ги с усмивка, пошегувайте се с публиката, ако тя въобще разбере, че сте сгрешили. Хората обичат, когато комуникирате с тях. Когато речта не е суха и скучна, те наистина се заслушват, съдете по самите вас. Важно е да го правите - това е част от преодоляване на сценична треска.

Не се вглъбявайте в предишни неуспехи

Сценична треска

Ако имате опит със сцената под една или друга форма, но той не е бил блестящ, не го мислете. Кажете си, че този път всичко ще мине гладко. Заредете се с позитивни мисли.

Подгответе се добре

Репетирайте, докато не научите думите си. Важно е да знаете какво искате да кажете. Не е задължително да го правите дума по дума. Не учете наизуст. Точните думи ще дойдат сами, щом започнете. Наблегнете на тона на гласа, паузите, контакта с хората. Дишайте и говорете спокойно. Правете паузи там, където искате хората да ви чуят. Нека акцентите бъдат върху най-важните неща.

Постарайте се да сте бодри и свежи

Сценична треска

Наспете се, нагласете се, бъдете красиви и уверени в себе си. Такава ще бъде и речта ви. Пълноценен сън и страхотна визия- това са двата ключа към успеха.

Вземете си химикалка

Или друг малък предмет, който да държите, докато сте пред публиката. Обикновено, когато сме нервни, ръкомахаме необмислено и хаотично. Държейки предмет в ръце, ще се чувствате по-уверени и ще успеете да контролирате движенията си по-лесно. Това намалява стреса, както и съпътстващите го явления като нервност, сухота в устата, паника.

Дайте си сметка, че срещу вас стоят обикновено хора – точно като вас. Говорете им като на приятели. Когато публиката усети, че е специална и получава топлина, отвръща със същото.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари