Подарък в коледен чорап: Историята на традицията

Порадък в чорап

Празничните чорапи отдавна са неразделна част от Коледните празници. Тази опаковка за подарък често може да се намери в магазините, наред с други красиви елементи, символизиращи Коледа и Нова година, и се разглежда като неизменен част от декора.

Откъде произхожда тази изключително необичайна традиция за подарък в коледен чорап?

Корените ѝ, както и много други коледни обичаи и традици, се намират в живота на светеца, който е бил прототип на най-почитания от децата характерен на нашето време - Дядо Коледа. Става въпрос за Свети Николай Чудотворец, наречен от Православието по време на своя живот - архиепископ на град Мира.

Той вероятно е роден през 270 година в град Патара, който се намира на територията на съвременна Турция. След като е е останал рано сирак, той става предвестник на щастието и благотворителността. А ето и легендата, свързана подарък в коледен чорап:

Един ден архиепископът научил за нещастието, което споходило благородно, но разрушено семейство. Бащата на семейството нямал пари, за да се ожени трите си дъщери. Единствената възможност била да ги продаде на богати моряци или да ги изпрати да печелят пари по нечестив начин.

Архиепископът решил да помогне на нуждаещите се момичета, като им осигури необходимата зестра. За да остане анонимен, той хвърлил монети на прозореца, достатъчна, за да осигури сватбата на първата дъщеря. Така направил и на другия ден, като подсигурил зестрата и на втората дъщеря.

Порадък в чорап

Бащата решил да разбере кой е техният неизвестен благодетел и започнал да наблюдава прозореца. Това накарало архиепископът да се качи на покрива и да хвърли третата монета в комина. Монетата паднала направо в моминските чорапи и обувки, които висели, за да изсъхнат пред камината. И ето ти подарък в чорап!

Слуховете разпространили тази история около квартала и много скоро, с надеждата да получат подарък в чорап от неизвестен благодетел, децата започнали да подготвят специално чорапите си и да поставят обувки пред камината.

Разбира се, родителите не са имали друг избор освен да играят заедно с любимите си деца, запълващи чорапчетата със сладкиши и интересни неща - малки подаръци, ядки и плодове. В Европа децата чакат с голяма нетърпение, но само през нощта от 6-7 декември в Деня на Светата Троица и Св. Никола.

Все още има поверие, че вместо приятни изненади, палавите деца получават само камъни и пръчки в своя коледен чорап. Според православния календар Николай Чудотворецът е почитан малко по-късно, на 19 декември. По-голямата част от подаръците в Европа се подготвят и получават по Коледа, а обемистите кутии се поставят свободно под клоните на коледна елха. Независимо от това денят на Свети Николай и неговите дарове и до днес пораждат удоволствие у децата.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати