Каква храна трябва да приемаме преди тренировка

Тренировки

Спортистите и онези, които са запалени по фитнеса, непрекъснато опитват да подобрят постиганите резултати, стремейки се към тежки тренировки. За качествените минути, прекарани в залата съдейства и храната, която поемате преди това.

Точните храни могат да ви заредят с енергия, да намалят болката или да попречат на мускулната треска и да увеличат издръжливостта ви. Ето каква храна трябва да приемаме преди тренировка!

Трябва да знаете какво да ядете преди тренировка

Захранването на тялото с подходящите продукти, ще ви осигури енергията и силата, от които имате нужда, за да постигнете максимално ефективни резултати. Всяко вещество си има своя роля за процесите в организма, както и определено количество, което трябва да се консумира в зависимост от вида упражнения и тренировки, които правите.

Протеини

Протеини

Консумирането на протеини преди тренировка може да повлияе на по-атлетичното ви представяне. Тези вещества съдейства за изграждането на мускулна маса, подобряват издръжливостта и силата. Продуктите, богати на протеини, са чудесна храна преди тренировка.

Въглехидрати

Организма ви използва глюкозата, съдържаща се във въглехидратите като енергийно гориво. При по-кратки, но интензивни упражнения, гликогенът е основен източник на енергия в мускулите. При по-дългите упражнения, степента на използване на въглехидратите зависи от няколко фактора – интензивността и вида на упражненията, както и диетата, която спазвате. Снабдяването на тялото с гликоген се прави чрез високовъглехидратна диета, която може да правите от един до седем дни, според индивидуалните си нужди.

Мазнини

За разлика от въглехидратите, те подпомагат по-дълги упражнения с нисък интензитет. Също като протеините, те съдействат за повишаване издръжливостта, енергията и силата, с които с постигат една наистина ефективна тренировка. Включете ги в хранене преди тренировка задължително!

Ключът е времето между храненето и тренировката

Препоръчително е, да се храните с хранителни продукти, които съдържат всички горепосочени вещества, не по-малко от 2-3 часа преди да отидете в залата. Все пак, не винаги може да се съобразите с това време, така че ако успеете да хапнете час или по-малко преди тренировка, изберете продукти, които съдържат основно въглехидрати и някои протеини, и са лесно смилаеми. Така ще предотвратите евентуален стомашен дискомфорт по време на упражненията.

Ето някои примерни храни преди тренировка:

Сандвич

Ако планирате да посетите залата след 2, 3 или повече часа:

диетичен сандвич, направен с пълнозърнест хляб, лек протеин и зелена салата;

омлет, пълнозърнест тост, авокадо и чаша плодов сок;

• зелен протеин, кафяв ориз и печени зеленчуци.

Ако планирате да посетите залата след 2 часа:

протеиново смути, направено от мляко, протеин на прах, банан и микс от горски плодове;

• пълнозърнени храни с мляко;

овесена каша с банани и бадеми.

Ако планирате да посетите залата след 1 час или по-малко:

йогурт и плодове;

• различни плодове, като банан, портокал и ябълка

Съществуват и някои хранителни добавки, които могат да бъдат полезни при тренировка. Такива са креатин, кофеин, BCAA и бета-аланин. Те съдържат вещества, които спомагат за постигане на оптимални резултати. Така че също попадат в храната преди тренировка.

Хидратацията е от ключово значение. Консумацията на вода е задължителна преди спорт, за да се избегне загубата на течности, както и за да се постигне баланс в организма.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати