ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Коя част от деня е най-подходяща за тренировка?

Коя част от деня е най-подходяща за тренировка?

Сутрешна тренировка

Всички знаем колко е трудно да се намери време за тренировка в забързаното ежедневие. За повечето хора е голямо изпитание да стигнат до фитнес залата, въпреки че знаят колко жизненоважни са тренировките за здравето. Тренировките сутрин или вечер и в определени часове от деня могат да помогнат за по-бързото постигане на вашите цели.

Прочетете тази статия и разберете кое е най-доброто време за тренировка.

Сутрешни тренировки

Има много плюсове от сутрешната тренировка. На първо място, ще сте направите тренировката си и ще сте приключите с нея, още преди да е започнал денят ви. Това означава, че ще почувствате удовлетворение, от това, че сте направили нещо ползотворно рано сутринта, което някои хора няма да могат да изпълнят за цял ден.

Освен това няма да се налага да се тревожите как ще направите тренировката си по-късно следобед или вечерта. Това може да бъде облекчаващо, оставяйки ви време за приготвяне на вечерята, излизане с приятели и просто за почивка.

Какви са ползите според науката

Тренировки

Проучванията подкрепят идеята за тренировка в сутрешните часове. Въз основа на тази сутрешна активност ще увеличите и физическата си активност през целия ден, в сравнение с дни, в които не сте тренирали. Допълнителните предимства на сутрешния фитнес включват повишен метаболизъм, което означава, че ще продължавате да горите калории през целия ден, а не през нощта, докато спите.

Според проучванията вечерните тренировки могат да развалят съня ви. Упражненията увеличават сърдечната честота и телесната температура. Това означава, че късните тренировки могат да ви попречат да заспите. Доказано е, че сутрешната тренировка може да допринесе за по-качествен сън през нощта.

Според друг аргумент тренировките на празен стомах могат да изгорят до 20% повече телесни мазнини.

Следобедни или вечерни тренировки

Въпреки че вече със сигурност е ясно, че сутринта е идеалното време за фитнес, тренировките в следобедните часове или вечер също имат своите доказани предимства.

Какви са ползите според науката

Вечерна тренировка

Вашата телесна температура се увеличава през целия ден, като оптимизира мускулната функция и сила, ензимната активност и издръжливостта.

Едно проучване установява, че между 14:00-18:00 часа температурата на тялото е най-висока. Това може да означава, че по това време тялото ви е в състояние, в което ще можете да направите най-ефективната си тренировка.

През късния следобед сърдечният ви ритъм и кръвното налягане са с най-ниски стойности, което намалява вероятността от контузии, като същевременно подобрява резултатите от тренировката.

Тогава коя част от деня всъщност е най-подходяща за тренировка?

Макар че научните изследвания изглеждат противоречиви, едно нещо е ясно: Тренировките са важни, без значение по кое време на деня са.

Това, което наистина има значение, е да намерите частта от деня, която работи за вас и която най-добре допълва вашия график, така че да можете след това да се придържате към него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest