Как да намалим солта?

ХрисиХриси
Новак
31216
Сол

Солта е основна подправка, която присъства в почти всички гозби, в почти всяко семейство и на почти всяка маса. Специфичният вкус, който тя придава на ястието, е любим на мнозина.

Колкото и да не ни се иска да признаем обаче, вредите от солта са много и ги знаем. Въпреки това продължаваме на подправяме ястията си с нея, защото не можем да я откажем. Това, което може да опитаме да направим, е да я намалим всички солени храни. Трудно, но по-постижимо от тотално спиране на солта.

Как да намалим солта и пак да ни е вкусно, докато се храним? Ето някои хитринки:

Вместо със сол, подправете салатата или основното с лимонов сок, той би могъл да замести солта. Нейни заместители биха могли да бъдат и други подправки, с които може да овкусите ястието си. Те ще придадат вкус, който ще намали жаждата за солен вкус.

Добър трик е да прибавите сирене към салатата, например, което ще поеме ролята на солената съставка в нея. Добре е да не прекалявате с вредните продукти, като чипс, пуканки, пица и други такива. Те съдържат високо количество сол и други съставки, които само ще навредят на организма.

Намаляване на солта

За намаляване на солта, не хапвайте пържени храни или поне го ограничете, тъй като то съдържа много сол. Освен това, ако става дума за месо, малко хора знаят, че този продукт има естествено съдържание на сол и няма нужда от допълнително осоляване.

Ако все пак, ви се наложи да добавите сол към някое ястие, използвайте такава с калий.

Сосовете, с които обикновено овкусяваме, също съдържат голямо количество сол. Ако целите ограничаване на солта, понамалете употребата им.

Все пак добре е да отвикнете да посягате към солницата, щом седнете на масатa. Свикнете да похапвате безсолни продукти. Този процес, разбира се, трябва да се случи постепенно. Солта е навик.

Необходими са малко желание и воля за намаляване на солта. Отказването от тази съставка е малка стъпка към здравословното хранене. Ето нещо малко, но важно, което ще ви отведе по пътя на правилния хранителен режим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest