ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Диети»Ползи и вреди от високопротеиновите диети

Ползи и вреди от високопротеиновите диети

Високопротеинова диета

С отминаването на празниците и началото на Новата година всеки си дава обещание да започне нова диета, да стартира с някакъв спорт или просто - да води активен начин на живот. Обикновено обаче това са мимолетни мисли, които бързо ни напускат още в края на месец януари.

Но някои хора са упорити и решени да преборят излишните килограми въпреки всичко. В изобилието от диети е трудно да се ориентираме коя е правилната за нас. Напоследък нашумяха високопротеиновите диети - които, казват, че са ефективни за всеки тип човек и най-вече - при тях няма йо-йо ефект. Но дали това е така? Вижте някои ползи и вреди от високопротеиновите диети!

Много са привържениците на този тип хранителен режим. Какво всъщност представляват високопротеиновите диети - това е диета, при която се набляга на консумацията на протеини - около 80% от дневния калориен прием, 15% мазнини и едва 5% въглехидрати.

Този процент може да варира в зависимост от нивото ви на хранителна култура и желанието ви да отслабнете. Ако имате отчайваща нужда от сваляне на килограми, то този вариант е най-добър за вас, поне в началото.

След това може да увеличите приема на въглехидрати. Но в общи линии принципът винаги е протеините и мазнините да са повечко. Внимавайте обаче с мазнините.

Трябва да се консумират животински мазнини - това означава, че съвсем спокойно може да ядете сланина, масло и то в големи количества. За сметка на това трябва да забравите за олиото. Може да консумирате зехтин, особено ако е студено пресован.

Високопротеинова диета

От протеините може да заложите на всякакво месо - свинско, телешко, пилешко - каквото предпочитате. Разбира се, може да ядете и други протеини, не само под формата на месо, особено ако не го обичате особено. Растителните протеини също са полезни, особено ако сте вегетарианци или вегани.

При спазване на високопротеинови диети е важно е да внимавате с пропорциите спрямо въглехидратите. Тях трябва да избягвате особено рафинираните въглехидрати. Ако искате да се придържате към високопротеиновите диети, то трябва да откажете захарта и всякакви захарни изделия. В това число - внимавайте и с плодовете. Те съдържат естествена захар и също не са на почит при този режим.

Но съществуват ли и вреди от високопротеиновите диети? Привържениците на тази диета твърдят, че човек е създаден за ядене на месо и това е природата му. Именно затова увеличеният процент прием на протеини му действа добре, чувства се здрав и силен и отслабва.

Според противниците на режима обаче приемът на толкова много протеини, по-конкретно - месо, никак не е добре за организма ни. Според тях протеините увреждат органите ни, като най-вече бъбреците и това може да доведе до камъни в бъбреците, бъбречни кризи и други подобни проблеми.

За привържениците има решение на този проблем - а именно - пиенето на много течности, по-специално - вода. Поне 4-5 литра вода на ден - това съветват специалистите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest