Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Суроватъчен протеин или казеинов протеин - предимства и кой да изберем

Суроватъчен протеин или казеинов протеин - предимства и кой да изберем

Суроватъчен протеин или казеинов протеин

Понастоящем на пазара има много видове протеинов прах, но два вида протеини са издържали изпитанието на времето, оставайки добре разглеждани и популярни през годините: казеин и суроватка. Въпреки че и двата се получават от млякото, те се различават значително.

Тази статия изследва разликите между казеин и суроватъчен протеин, техните ползи за здравето и как да изберете най-подходящия за вашите нужди.

И двата се получават от мляко

Казеинът и суроватката са двата вида протеини, които се съдържат в кравето мляко и съставляват съответно 80% и 20% от млечния протеин. Те са висококачествени протеини, тъй като съдържат всички основни аминокиселини, които трябва да получите от храната, тъй като тялото ви не може да ги въпроизведе. Освен това те лесно се усвояват и абсорбират. Казеинът и суроватката са млечни протеини и странични продукти от производството на сирене.

Суроватъчният протеин е по-добър от казеина за изграждане на мускули

Суроватъчен протеин и казеинов протеин

Суроватъчният протеин е не само по-подходящ за тренировки, тъй като бързо се абсорбира, но и поради профила на аминокиселините. Аминокиселинният профил на суроватъчния протеин може да стимулира процеса на изграждане на мускулите повече от казеиновия. Съдържа повече аминокиселини с разклонена верига левцин, изолевцин и валин, докато казеинът съдържа по-голяма част от аминокиселините хистидин, метионин и фенилаланин. Всички основни аминокиселини са важни за изграждането на мускулите, но левцинът е този, който ускорява процеса.

И двата вида съдържат различни полезни съединения

Казеинът и суроватъчният протеин съдържат различни биоактивни съединения, които благоприятстват здравето по множество начини.

Казеинов протеин

Казеинът съдържа няколко биоактивни пептиди, за които е доказано, че са от полза за имунната и храносмилателната система. Някои биоактивни пептиди, открити в казеина, подобряват работата на сърцето, като понижават кръвното налягане и намаляват образуването на кръвни съсиреци.

Суроватъчен белтък

Суроватъчен протеин

Суроватъчният протеин съдържа редица активни протеини, наречени имуноглобулини, които стимулират имунната система. Известно е, че имуноглобулините в суроватката имат антимикробни свойства, като убиват или забавят растежа на вредни микроби като бактерии и вируси. Изследвания показват също, че тези протеини проявяват антиоксидантни ефекти и инхибират растежа на тумори и рак.

Ползата от протеините във вашата диета

Протеинът играе основни функции в тялото, което го прави изключителен за доброто здраве. Протеините са ензими, които извършват химически реакции в тялото. Като антитела те отстраняват чужди частици като вируси и бактерии, за да помогнат в борбата с инфекцията. Много протеини са хормони, които координират клетъчното делене. Осигуряват здраве на кожата, костите и сухожилията.

Освен основните му функции протеинът има и някои други предимства, включително:

- протеинът подпомага загубата на мазнини чрез намаляване на апетита и повишаване на метаболизма;

- когато се консумират вместо въглехидрати, протеините могат да подобрят контрола на кръвната захар при хора с диабет тип 2;

- хората, които консумират повече протеини - независимо от източника - имат по-ниско кръвно налягане.

Кой е по-подходящ за вас и как да го консумирате?

Протеини

Въпреки различните им биоактивни съставки, суроватката и казеиновите протеини се различават по отношение на техните хранителни данни. Казеинът и суроватъчният протеин имат уникални предимства. Можете да си закупите протеинови смеси, които обикновено съдържат комбинация от казеин и суроватка, като ви дават предимствата на всяка от тях. Можете да смесвате всяка с вода или мляко. Млякото ще направи вашите протеинови шейкове - особено тези с казеин - по-плътни. Ако е възможно, смесете протеиновия прах и течността с блендер или друг вид смесител вместо лъжица. Това ще гарантира по-гладка консистенция и по-равномерно разпределение на протеините. Винаги първо добавяйте течността, последвана от белтъка. Този ред няма да позволи на протеина от залепване към дъното на контейнера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest