Сок от червено цвекло преди тренировка! Вижте защо

сокът от цвекло е много полезен преди тренировка

Всички сме чували колко полезни са фрешовете и как ни даряват с витамини, ценни минерали и енергия. Гледали сме всякакви реклами за сокоизстисквачки, екстрактори, машини за фрешове и т.н. Защото фрешовете наистина са изключително полезни за поддържане на здравето, тонуса ни, че дори и външния ни вид.

Вероятно ви е малко известен фактът, че сокът от червено цвекло е истинска енергийна бомба, която освен това ни предпазва и от редица заболявания като рак, остеопороза, заболявания на черния дроб, заболявания на сърдечно-съдовата система и много други. Червеното цвекло е мощно детоксикиращо средство и прекрасен афродизиак.

Особено популярна става консумацията на сок от червено цвекло през 2010 г, когато професионалният лекоалтет, Крис Корвър, споделя пред медиите, че преди състезание пие фреш от цвекло. От него той усеща прилив на енергия и печели състезание след състезание.

Днес вече много професионални спортисти консумират сок от червено цвекло. Треньорите препоръчват приема му да става в няколко последователни дни, докато за любителите е достатъчно да пият по една чаша фреш от червено цвекло 2- 3 часа преди тренировка.

Защо точно червено цвекло? Защото то ни дарява с нитрати, които попаднали в организма ни се превръщат в нитрити, а те от своя страна в азотен оксид. Резултатът е подобрено кръвообръщение и по-ефективна мускулна дейност.

Въпреки всички гореизброени ползи от червеното цвекло, много хора биха се запънали "като магаре пред мост", защото не обичат този кореноплоден зеленчук. Или се отвращават от цвета му, или самият вкус не им допада. В такива случаи ще ви предложим няколко идеи:

- към сока от червено цвекло може да добавите фреш от портокал, ябълка или лимон, които ще притъпят "неприятния" вкус на цвеклото;

сок от червено цвекло

- можете да си направите вкусна салата от червено цвекло, целина, ябълки и орехи;

- можете да сварите цвеклото или да го приготвите на пара, ако не ви допада в суров вариант. Макар и в не максимална степен, пак ще извлечете ползи от консумацията му;

- можете да се снабдите с червено цвекло под формата на хранителна добавка.

Както виждате, има достатъчно варианти за консумацията на червеното цвекло. Не забравяйте само, че когато е под формата на фреш, с него не трябва и да се прекалява, тъй като понякога това може да доведе до стомашни проблеми.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати