8 кето грешки, които начинаещите правят! Как да ги избегнем?

8 кето грешки, които начинаещите правят! Как да ги избегнем?

Поради липсата на достатъчно доказателства за влиянието На кето храненето върху организма е трудно да се предскаже какви резултати да очаквате и кога. Но едно нещо е сигурно: Кето диетата е ограничителна, така че може да е трудно да се изпълнява правилно. Накратко, кето диетата се състои в ограничаване на нишестените зеленчуци, плодовете и зърна, сосове, сокове и сладкиши. Залага се на нерафинираните мазнини. Този начин на хранене изпраща тялото в кетоза, метаболитно състояние, което задейства тялото да изгаря мазнини вместо въглехидрати, което потенциално ускорява загубата на тегло. И тъй като въглехидратите са почти във всичко, а не всички мазнини са полезни, може лесно да се правят грешки, особено ако сте начинаещ.

Ето кои са кето капаните и грешките и как да ги избягвате.

Постоянство

8 кето грешки, които начинаещите правят! Как да ги избегнем?

За да даде задоволителни и трайни резултати, кето диетата трябва да се превърне във начин на живот. Както се разбира, невъзможно е един ден да консумирате зърнени храни, сандвичи и макаронени изделия, а в следващия да решите да се храните кето и ограничите въглехидратите. Организмът се нуждае от време (2-3 седмици), за да влезе в кетоза и да започне да изгаря мазнини. Всяко отклонение от режима изважда оганзма от това метаболитно състояние и процесът спира.

Недостатъчно количество вода

8 кето грешки, които начинаещите правят! Как да ги избегнем?

Фокусирайки се върху храната не бива да забравяте за това, че трябва да пиете достатъчно количество вода. Възможността за дехидратацията при този начин на хранене е завишена. Драстичният спад в приема на въглехидрати в кетогенната диета може да доведе до промени електролитния баланса на организма. Натрупаните кетони се отделят в урината, което води до намаляване на количествата на натрий в тялото. Препоръчва се да започвате деня си с голяма чаша вода и да пиете редовно през целия ден, за да постигнете крайната цел за количество консумирана вода за деня.

Кето грип

Вследствие на метаболитната промяна през първите две седмици на диетата може да изпитате това, което е известно като кето грип или грипоподобни симптоми като мускулни спазми, гадене, болки и умора. Това не се случва при всички, но ако ви се случи и не сте подготвени, е възможно да решите, че нещо се е объркало и напълно да се откажете от диетата. През този период на ниска енергия можете да си помогнете като планирате храненията и приготвяте храната си предварително. Също се препоръчва да се консумират храни, богати на калий, магнезий и натрий, както и да се пие много вода, за да се облекчат симптомите на грип.

Пренебрегване на храните, богати на омега-3 мастни киселини

8 кето грешки, които начинаещите правят! Как да ги избегнем?

Тъй като мазнинита царуват в тази диета, повечето хора залагат на бекон, сирене и сметана. Когато избирате мазнини, се стремете да включите повече омега-3, които се срещат в сьомгата, сардините, стридите, херингата и мидите. Ако не е от морски дарове, можете да си я набавите и от масло от черен дроб на треска или масло от крил. Други здравословни мазнини има в авокадото, зехтина и семената, като семена от чиа и ленено семе също са добър избор.

Недостатъчно сол

За разлика от всяка друга диета, в която солта трябва да се избягва, за кето храненето тя е повече от необходима, тъй като изчистването на кетоните причинява на организма загуба на натрий. Препоръчително е да заложите на морска или хималайска сол.

Консултации с лекар

Когато преминете към кето диета е добре да се консултирате редовно с Вашия лекар, особено ако имате хронични заболявания и приемате лекарства. Може да се наложи да се сменят някои медикаменти, тъй като признаците и симптомите на заболяването може да се подобрят. Например, дозата на инсулина трябва да се намали, тъй като приемът на въглехидрати е силно ограничен.

Внимавайте със зеленчуците

8 кето грешки, които начинаещите правят! Как да ги избегнем?

Зеленчуците също имат въглехидрати и трябва да бъдете внимателни с количествата, дори ако става дума за салата от маруля. Ако прекалявате с количествата, можете да пренасочите въглехидратите и така да извадите организма си от кетоза. Но е важно да се консумирате зеленчуци, тъй като те съдържат фибри, които предотвратяват запек (потенциален страничен ефект на кето храненето).

Качествени храни и продукти

Намаляването на приема на въглехидрати е страхотно, но е препоръчително да се съсредоточите върху продукти с по-високо качество, доколкото бюджетът позволява, което ще спомогне за вашето по-добро здраве. Това означава, че трябва да се избират храни, богати на омега-3, като сьомга, качествено месо и млечни продукти. Опитайте се да следвате балансирана диета, като включите колкото се може повече зеленчуци и плодове (само позволените за кето храненето). Причината много диетолози да не са почитатели на кето храненето е, че при неправилно спазване може да доведе до недостиг на хранителни вещества.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати