Пийте кафе 45-90 минути преди тренировка, за да сте по-издръжливи

пиенето на кафе подобрява издръжливостта

Всички знаем за ободряващите свойства на кафето, като повечето от нас не могат да започнат деня си без ароматната напитка. Освен че кафето е сред най-разпространените стимуланти в света, според изследвания то ни помага в борбата с излишните килограми и с бръчките.

Наскоро екип, съставен от американски и австралийски учени, потвърди още едно полезно качество на кафето. Според учените кафето увеличава издръжливостта по време на физически натоварвания.

Установено е, че само две чаши кафе могат да ви помогнат да сте по-издръжливи по време на тренировка. Това значи, че енергията, която идва с консумацията на кофеина, може да се използва за по-добро представяне в залата или на пистата.

Брад Шонфелд от Нюйоркския университет е водещ на споменатото изследване. Екипът му анализира данните от 300 научни труда. Във въпросните изследвания са участвали 4800 души. Резултатите показват, че приемът на кофеин подобрява издръжливостта при спортуване. Например издръжливостта при карането на колело нараства с до 16%.

Защо кафето е толкова добро за тренировката ви? Отговорът е лесен: заради кофеина. Опитът на много треньори и спортисти, както и някои изследвания са показали, че както добавките с кофеин, така и обикновената чаша кафе подобряват резултатите при интензивни упражнения.

пиене на кафе за по-голяма издръжливост

Продължителността на тренировката се увеличава с от 5 до 20 минути. Според учените този ефект се дължи на влиянието на кофеина върху аденозиновите рецептори. Той потиска умората и така увеличава издръжливостта.

В зависимост от сорта кафе и начина на приготвяне една чаша може да съдържа между 30 и 120 мг кофеин. За подобряване на издръжливостта по време на спорт учените са изчислили, че човек се нуждае от 3 до 6 мг на килограм от теглото си. Т.е. ако тежите 60 кг, ще са ви нужни между 180 и 360 мг кофеин.

Според проучвания максималната концентрация на кофеин се достига 45 минути след консумацията му. След това тялото започва до гори от него, намалявайки ефектите му. Учените са изчислили, че трябва да изпиете кафето от 45 до 90 минути преди тренировка, ако искате да увеличите издръжливостта си.

Колкото и добре да ви влияе кафето, нищо прекалено не е хубаво. Обикновено две чаши са достатъчни, за да усетите ефекта по време на тренировка. Само то не е достатъчно, разбира се. Не трябва да забравяте да приемете необходимите мазнини, въглехидрати и протеини.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати