Митове за здравословния живот, на които да не вярвате

Здравословно хранене

Всички се стремим да сме здрави и красиви, затова се опитваме да спазваме правилата на здравословен начин на живот. Придържаме се към ежедневни тренировки, сутрешно тичане, изключване на захар и други въглехидрати от нашата диета.

Но дали всички тези съвети за здравословен живот са наистина полезни и трябва ли сляпо да вярваме в тях? Отговорете си сами на този въпрос, след като прочетете внимателно тази статия, в която ще разбием някои митове за здравословния начин на живот.

Мит № 1: Въглехидратите и протеините не могат да бъдат усвоени заедно

Знае се, че не трябва да смесваме въглехидрати и белтъчини, защото те не могат да бъдат усвоени заедно. Да, въглехидратите и протеините се нуждаят от различни среди за усвояване. Но природата е по-умна, отколкото си мислим, затова тези елементи се обработват поотделно: въглехидратите се абсорбират в тънките черва и разграждането на протеините продължава в стомаха и дебелото черво. Следователно тази комбинация съвсем не е погрешна, защото в крайна сметка тялото ви ще обработи всичко от само себе си.

Мит № 2: Тичането е полезно за всички

Казват, че тичането е здравословно

Не точно. Всъщност 79% от бегачите се контузват по време на спринтовете си. Тичането може да бъде опасно за хора, които оказват прекалено силен натиск върху петите си, които имат асиметрични крака, които са с наднормено тегло, или които са напълно неподготвени за бягане. Освен това, стареенето може да причини проблеми със сърцето при възрастни хора. Ако тичате твърде често, това води до удебеляване на сърдечния мускул и оксидативен стрес. Тези ефекти също се появяват, ако бягате на дълги разстояния. Препоръчително е да се тича само по 30 до 50 минути на ден.

Мит № 3: Загубата на тегло зависи само от нашата воля

Когато човек има проблеми с теглото, много хора го съветват да яде по-малко. Нашето общество смята, че загубата на тегло зависи само и единствено от нашата воля, но това съвсем не е така. В действителност нашата генетика и начин на живот също оказват влияние върху способността ни да се чувстваме здрави и слаби. Всеки човек е уникален и трябва да следва индивидуална диета и да прави упражненията, които са полезни точно и единствено за него. За това, ако искате здравословно отслабване, консултирайте се с лекар. Той би могъл да ви даде правилните насоки, за да се справите с излишните килограми и същевременно да сте здрави и енергични.

Мит № 4: Закуската е най-важното хранене за деня

Мит е, че обилната закуска е здравословна

Много хора са убедени, че е невъзможно да отслабнат и да водят здравословен начин на живот без обилна закуска, но това е просто мит. Последните проучвания показват, че хората, които пропускат закуската си, ядат по-малко през деня, отколкото тези, които си хапват солидно сутрин. В крайна сметка - доверете се на инстинктите си. Ако се събудите и все още нямате апетит, не се насилвайте.

Мит № 5: Колкото повече се потите, толкова по-бързо ще отслабнете

Мит за здравословен живот е и, че колкото повече се потите, толкова по-бързо ще отслабнете. Ето защо съществуват термални костюми и специални сауни! В действителност количеството на пот не влияе на ефективността на тренировката ви. Що се отнася до сауната, количеството калории, което можете да изгубите, докато седите в сауната, са същите, както ако просто седите в стаята си. И това няма да ви помогне никак да се вталите, колкото и да ви се иска.

Мит № 6: Ежедневните тренировки са идеални

Мит е, че ежедневните тренировки са здравословни

Всъщност това изобщо не е вярно, като изключим професионалните спортисти, чиито мускули са свикнали с подобни ежедневни натоварвания. Ако прекалявате и тренирате във фитнеса без почивки, това ще навреди на мускулите ви, защото няма как те да се възстановят. Можете да правите йога или сутрешни упражнения всеки ден - това може да бъде наистина полезно. Колкото до интензивните тренировки, учените препоръчват не повече от 5 часа седмично за здравословен живот.

Мит № 7: Добре е да пропуснете вечерята

Всички сме чували максимата: Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята - дай на врага си. Много хора я спазват и не слагат в устата си нищо вечер. Съвременните проучвания обаче показват, че ако постоянно прескачате вечерята си, това може да забави метаболизма ви, да понижи кръвната захар, да ви накара да се чувствате уморени и раздразнителни, а на следващия ден да компенсирате с обилно количество храна на закуска и обяд. За това ние ви съветваме да не пропускате вечерята, но да хапвате нещо леко и здравословно. Чудесен избор са зеленчуците и протеините, които ще ви държат сити и жизнени, пък и няма да се отразят негативно върху фигурата ви.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати