Колкото повече тренирате, толкова повече ядете!

Колкото повече тренирате, толкова повече ядете!

В общественото пространство битува мнението, че основната роля на тренировките е да поддържат теглото, тоест да пазят дамите от напълняване. Тренирането е синоним на стегната спортна и слаба фигура за жената. Затова и аеробиката, каланетиката и други спортни занимания са толкова популярни сред представителките на слабия пол.

Дали тази представа е реална? Британски учени решили да проверят доколко масовото виждане отговаря на истината и провели експеримент с доброволци, като половината от избраните били жени. Дамите били участници в курсове по аеробика, провеждани повече от три пъти всяка седмица. За да бъдат резултатите съвсем категорични, в избора влезли наистина активно занимаващи се с тренировка дами.

Според проучванията активните тренировки водят до напълняване

Кардио тренировки

Резултатите от експеримента били изненадващи. Оказало се, че всъщност активното трениране води не до отслабване, а има точно обратния ефект. Дамитеувеличили теглото си. Това се дължало на факта, че жените увеличили и храненето си след тренировките.

Веднага след физическото натоварване занимаващите се активно със спорт добавили още двадесет и пет процента храна към порциите си.

Изразходването на енергия поражда естествено желание тя да бъде възстановена чрез храна и дамите отговорили на стремежа на тялото си да възстанови изгубеното, като използвали оправданието, че храната в повече е заслужена, тъй като са изразходвали достатъчно много калории при тренировката.

Освен количеството на храната участниците в експеримента предпочели по-калорични ястия за засищане на глада след аеробика. Средното увеличение се оказало, че е 150 калории. Така ефектът от физическите усилия бил премахнат.

Като резултат вместо желаното отслабване се получило увеличаване на теглото на активно спортуващите.

Изводи от проведения експеримент

Наблюденията, проведени по време на експеримента, водят към очевидния извод - важно е не само тренирането, което да раздвижи тялото и да топи мазнините, но и съчетаването на фитнес заниманията със съответен хранителен режим. Той трябва да е обмислен и добре балансиран, за да се постигне търсеният ефект.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати