Какво ви очаква, ако спрете захарта?

Живот без захар

Консумацията на захар е основна причина за затлъстяването и много хронични заболявания като диабет и дори рак. Днес обаче е трудно да се ограничи приемът ѝ, дори и ако бягаме от шоколадите като дявол от тамян. Причината е, че добавената захар може да се намери дори в най-неочакваните продукти като сос маринара или много видове колбаси. Но пък има много ползи от спирането на захарта. Вижте защо си заслужава да водите живот без захар.

Например млада кожа. Увеличеният прием на глюкоза повишава нивото на кръвната захар. Това създава молекулен ефект, наречен гликация. Това е термин за процес, който може да попречи на възстановяването на колагена.

Така че прекаленият прием на сладко води до намалена еластичност на кожата и дълбоки бръчки. За щастие, изследванията показват, че намаляването на приема на захар може да помогне за намаляване на увисналата кожа и други видими признаци за стареене.

Добавените захари са прости въглехидрати. Това означава, че те се усвояват бързо и бързо влизат в кръвния ви поток, като осигуряват прилив на енергия, но щом глюкозата се метаболизира, силата изчезва изведнъж и започвате да чувствате умора.

Спиране на захарта

Когато ядете храни с високо съдържание на протеини и здравословни мазнини, от друга страна, като например шепа бадеми, те ще ви снабдят с по-стабилен поток от енергия, който трае по-дълго.

Също така прекомерният прием на захар повишава кръвната захар. Това предизвиква увеличени нива на инсулин в тялото, което с течение на времето насърчава натрупването на мазнини в корема. Известни като висцерални мазнини, тези мастни клетки са най-рисковият вид.

Те генерират адипокини и мастни хормони – химични нарушители, които пътуват до вашите органи и кръвоносни съдове, където предизвикват възпаление, което може да допринесе за заболявания, сред които сърдечни и онкологични. Така че, когато намалите десертите, ще започнете да намалявате мазнините по корема.

Повишените нива на инсулин не само добавят мазнини в коремната област. Те разпространяват мастните клетки по цялото тяло. Подмяната на рафинираните въглехидрати и сладки храни във вашата диета със здравословни мазнини помага да запазите стабилния си инсулин, така че по-малко калории се съхраняват като мазнини. В резултат на това гладът намалява, метаболизмът се ускорява и можете да отслабнете с по-малко усилия, когато спрете захарта.

Проверка на кръвната захар

Доброто здраве на сърцето ви помага да управлявате всичко от интензивните работни часове до добрия нощен сън. Хапването на захарни изделия не прави на сърцето ви никакви услуги. Изследванията показват, че добавената захар може да повлияе на сърдечно-съдовата система.

Проучване от 2014 г. показа, че хората, които са консумирали от 17% до 21% от дневните си калории от сладки продукти, са имали 38% по-висок риск от смърт от сърдечни заболявания в сравнение с тези, които са запазили приема на захар до 8% от дневните си калории.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати