Как да се отървем от болките в гърба?

Всеки трети облекчение на болките в гърба

Болката в гърба е най-честото оплакване на хората по света. Всеки трети има проблем с гръбначния си стълб, а след тридесетгодишна възраст болката обикновено се превръща в хронично състояние.

При такива повтарящи се оплаквания обикновено се преминава към приемане на болкоуспокояващи медикаменти, но те не винаги са най-подходящото решение в дългосрочна перспектива. По-доброто решение са упражненията за поддържане на мускулния тонус в гръбначния стълб. Те са ефикасни само ако се изпълняват постоянно. Ето няколко лесни упражнения за облекчаване на болки в гърба!

Упражнението представлява прилепване на тялото към стената като се започне от главата, раменете, кръста и петите в последователен ред. Коленете трябва да са изправени. Положението се задържа до 3 минути. Това е подходящо упражнение и за проверка за евентуални изкривявания, настъпили в гръбначния стълб.

Упражнения при болки в гърба

Първото упражнение може да се направи на пода вечер преди лягане върху постелка. Усещането подсказва, че мускулното натоварване в задната част на тялото е по-различно от това в изправено положение до стената.

При по-значителен проблем в гръбнака е възможно да се появи болка в кръста. Тогава упражнението може да се направи първоначално на леглото, докато болката отпадне и може да се лежи на пода.

Следващото упражнение е отново в легнало положение по гръб на пода. Краката се свиват в коленете и с ръце се придърпват към гърдите. Следва залюляване в тази поза. Може да се усети леко изпукване в прешлените, това означава, че упражнението се изпълнява правилно и движението действа на гръбначния стълб.

Фитнес топката помага при болки в гърба

Много приятно упражнение е с голяма топка. Фитбол е чудесен начин за лесна тренировка на гърба. Трябва само редовно да се седи на топката с изправен гръб и леко пружиниране. Това упражнение заздравява мускулите по протежение на гръбнака.

При вдигане на някаква тежест е добре това да става с изправен гръб. Така натоварването ще е равномерно, а не само върху гърба, което крие рискове от травми на кръста.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати