Преяждане със сладко? Защо се случва и как да спрем

Преяждане със сладко

Два пакетчета захар в кафето, лъжичка мед върху препечената филийка или чаша студен чай в местното кафене. Чудите се какво е общото между тях? Всички те съдържат огромни количества захар.

Честото преяждане със сладко е огромен проблем за вас, нали? Искате да разберете кои са нещата, които трябва да направите, за да се отървете от този вреден навик? Имате ли мотивация да се откажете?

В тази статия сме ви дадем информация как да спрете сладкото.

Защо сладкото е толкова пристрастяващо? Има няколко причини за това. Захарта в сладкото освобождава хормони, които действат успокоително, приповдигат настроението и дават сила.

Родителите често подкупват децата си със сладко, в замяна на хубави оценки в училище или просто защото са били послушни. По този начин мозъкът започва да свързва сладкишите с възнаграждение.

Пристрастяване със сладко

С напредването на възрастта, хапването на сладко е начин да се върнем към чувството за принадлежност и заслуженост. Преяждането със сладкиши може да се превърне в стратегия за облекчаване на стреса, когато животът е извън контрол или когато се чувстваме отхвърлени.

Как да спрем сладкото?

Нуждаете се от добър план, който ще ви помогне да се отървете от глада за сладко, най-вече ако сте пристрастени от години.

Ето какво да направите, за да елиминирате тази своя зависимост:

Пийте много вода

На първо място, увеличете приема на вода веднага след като сте си хапнали нещо сладко. Това важи и за останалата част от деня. Захарта дехидратира тялото и води до още по-голяма нужда от захар.

Пийте възможно най-много вода, препоръчително е между 10-20 чаши на ден. Може би ви изглежда прекалено, но здравето ви ще се подобри почти моментално, а склонността ви към преяждане ще намалее. Този метод е лесен, но и изключително ефективен.

Не яжте сладко след вечеря

Спрете да ядете сладко вечер

Ако не спазвате това правило, когато си легнете в леглото, вече ще сте изпаднали в състояние наречено „захарна треска“. Това, от своя страна, ще влоши качеството на съня ви. На следващия ден, веднага след събуждане, ще имате нужда от кафе и много сладко, които да ви събудят и подсилят.

Яжте пресни зеленчуци

Този трик ще ви помогне да се отървете от неутолимото желанието за захарни изделия. Бавно ще започнете да свиквате с консумирането на домашна храна, съдържащи зеленчуци. Вече няма да насилвате себе си. Консумирането на целина и моркови ще ви стане любимо и неусетно ще замените бисквитките и шоколада.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати