Ето какви са ползите от омега-3 мастни киселини за нашето здраве!

Омега-3 мастни киселини

По-голямата част от изследванията, съсредоточени върху полезните омега-3 мастни киселини, се фокусират върху техните ползи за здравето на сърцето. Според ново проучване консумацията на риба и други източници на мазнините могат да направят много повече.

Трите основни форми на омега-3 мастни киселини са: Алфа-линоленова киселина, ейкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина. Всички те съдействат за облекчаване на възпаленията и помагат при запушени артерии. Учените обаче стигат до заключение, че тези мазнини могат да подобрят работата на мозъка... още сега!

Консумирайки риба, организмът бива снабден с третата форма на омега -3, а именно – докозахексаенова киселина. Тя е жизненоважна за здравето и правилното функциониране на мозъка. Всъщност тази киселина е в основата на мозъка и изгражда 30% от него. Стимулира мозъчната дейност при кърмачета и съдейства за забавянето на когнитивното отклонение при възрастните хора.

Екип от специалисти твърди, че приемането на 1, 16 грама на ден от киселината, което се равнява на 2-3 порции риба седмично, в рамките на 6 месеца, би могло да подобри паметта и психическото здраве на по-възрастните.

В частност при дамите, най-голямо развитие се забелязва при увеличаване на броя картини или думи, които могат да запомнят. Що се отнася за мъжете, при тях най-голямо подобрение се вижда в работната памет – изпълнение на задачи и всякаква друга ефективност по време на работа.

Чрез тези изследвания, свързани с паметта, учените доказват колко важна е тази киселина за мозъка на хората от всички възрастни – от най-малките до най-големите.

Ползите от омега-3 мастни киселини са наистина много. Сред тях значителни са подобряване на зрението и подмладяване на кожата.

Източници на омега-3 мастни киселини

Източници на омега-3

Тези важни за организма вещества се набавят допълнително от външни източници – хранителни продукти, тъй като организмът не може да произведе достатъчно количество. Срещат се в мазните риби, като сьомга, риба тон, езерна пъстърва, сом, както и в ядките, млечните продукти и зехтина. Мога да ги приемате и под формата на хранителни добавки.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати