6 зеленчука, за чиито полезни свойства не подозирате

6 зеленчука, за чиито полезни свойства не подозирате

Броколи, карфиол, магданоз, целина, аспержи. Зеленчуци, които често са недолюбвани, но пък за сметка на това били толкова полезни. Всички тези храни през последните години бяха издигнати в култ.

Така, концентрирайки се върху техните магически свойства, забавяме за други зеленчуци – такива, които имат също толкова полезни свойства, освен това са вкусни и помагат да разнообразим диетата си.

Вероятно ще се изненадате кои са, защото често им се приписват неверни качества. Или пък просто остават на заден план.

Печени картофи

6 зеленчука, за чиито полезни свойства не подозирате

Те често се приемат за калорична и вредна храна. Сигурно си ги представяте изпечени със сметана и бекон. Да, по този начин те наистина могат да бъдат калорични, но печените картофи сами по себе си са чудесна храна – в един среден картоф се съдържат 7 грама протеин, 7 грама фибри, както и впечатляващо количество калий, витамини С и В6.

Грах

Чаена чаша грах съдържа 5 грама протеин, 2 милиграма желязо, което е ¼ от препоръчителната дневна доза. И, разбира се – много витамини. Имат и нисък гликемичен индекс, което ги прави идеална храна за хора, страдащи от диабет или инсулинова резистентност.

Гъби

6 зеленчука, за чиито полезни свойства не подозирате

Гъбите, подобно на картофите, също остават на заден план. Сигурно си ги представяте върху пица? Те обаче са една от най-нискокалоричните храни. И в тях се съдържа голяма доза протеин, много фибри, витамин В. И са един от малкото растителни източници, от които можем да си набавим витамин D.

Царевица

Сигурно не вярвате, но и царевицата е полезна. В един кочан се съдържат само 6 грама въглехидрати, или с други думи – 1/3 от захарта в една ябълка. В такава порция обаче се съдържа и 4 грама протеин, лутеин, фитохимикали, грижещи се за зрението.

Моркови

6 зеленчука, за чиито полезни свойства не подозирате

С какво свързвате морковите? С витамин А, или на прост език: перфектно зрение и перфектен тен. Морковите са популярни зеленчуци сред децата. Те са и едни от първите, с които майките опитват да накарат по-малките да заобичат зеленчуците. Възрастните обаче често забравят, че и те се нуждаят от моркови. Освен полезни за очите морковите са полезни за простатата при мъжете. Те предпазват и от рак на белия дроб, благодарение на витамин К и калия, които се съдържат в този зеленчук.

Артишок

Артишокът сигурно ви звучи почти като броколи. Той обаче е друг зеленчук, за който рядко се сещаме. Около шепа артишок съдържа 3.5 грама белтъчини. Този зеленчук е и чудесен източник на витамин К. Известен е и с това, че е една от най-богатите на антиоксиданти храни в света.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати