ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Здравословни ползи от студения чай

Здравословни ползи от студения чай

Студен чай
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
Качество без компромис:
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
29.00 лв.
Виж ››

Преди да се зарадвате: не, няма да говорим за здравословните ползи от студения чай, който се продава в бутилки, съдържа много захар. Ще говорим за истински чай – една от най-популярните напитки в световен мащаб, дори и в Съединените щати. Статистиките показват, че 85% от тази напитка се сервира с лед. Без значение дали изборът е зелен, черен, бял, плодов или билков – чаят е истински благодат за тялото ни.

На първо място, напитката се грижи за хидратацията ни. Чрез нея приемаме много вода, която при това е подправена с полезните свойства от билките на чая. Затова той е особено добра алтернатива на водата, а подправен с мед е перфектна алтернатива и за купените и пълни със захар студени чайове.

Това автоматично е още една полза – защото се грижи за здравето ни, а едновременно с това ни дава и разнообразие. В чаша студен чай от магазина се съдържат около 10 лъжици захар, което е повече от горната граница на дневната доза.

А чаша домашно приготвен студен чай съдържа 0 калории. Подправен с малко мед, калориите ще станат не повече от 20 на чаша. Все пак- не прекалявайте и с меда, защото макар и полезен, той е на практика основно захар.

Напитката съдържа и много антиоксиданти. Те се борят свободните радикали, които увреждат клетките в организма ни. Статистики сочат, че в чаша чай се съдържа 10 пъти повече антиоксиданти, отколкото в плодовете и в зеленчуците. Смята се още, че напитката помага и в борбата с рака – именно заради антиоксидантите и други вещества.

Чаят помага и за зъбите – той променя киселинността в устата, което автоматично ни предпазва от кариеси. И най-малкото – заради липсата на захар не вреди на емайла.

Чай

Питието осигурява и манган, който по принцип се набавя трудно. Чаша черен чай набавя 35% от препоръчителната дневна доза. А манганът е важен минерал – той поддържа метаболизма, костите и помага за по-бързото заздравяване на раните ни.

Чаят е известен и с успокояващите си свойства. Проучвания вече са доказали, че редовните консуматори са по-спокойни от останалите, освен това те имат и по-ниски нива на хормона на стреса кортизол, който повлиява негативно цялото ни тяло.

Чаят е полезен и за сърцето. Той намалява риска от инфаркт с около 20 процента, с 35% намалява риска от инсулт, ако пиете 1-2 чаши зелен чай дневно. Напитката намалява лошия холестерол, който е пряко свързан с влошеното сърдечносъдово здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest