За тренировките с висока интензивност (HIIT)

Високоинтензивни тренировки

Времето е ценен ресурс. То сякаш никога не стига. Липсата му е едно от най-честите извинения, с които хората обясняват липсата на спорт в живота си.

И наистина – за повечето е трудно да вместят час-два във фитнеса сред задълженията като учене или хранене, грижа за семейството, готвене, чистене, пазаруване и спане.

Истината обаче е, че не е нужно да прекарвате часове в залата, за да видите резултат от тренировките си. Вместо това трябва да се уверите, че малкото време, в което тренирате, е качествено използвано.

Тук е мястото на тренировките с висока интензивност, известни във фитнес средите пот името HIIT. На практика този спорт отнема наистина малко време – 10-20 минути са достатъчни. В основата му са интервалите.

Упражнения

Те са кратки, но много интензивни – на ръба на силите ви. С тези тренировки тялото гори най-много калории, сравнено с чистото кардио или силовите упражнения. За тези тренировки са достатъчни само 2-3 дни в седмицата, което е мотивиращ факт в борбата за постигане на перфектна фигура.

Как изглеждат тези тренировки: хубавото при тях е, че няма точно правили. Можете да правите 3 минути спринт, последвани от 3 минути бавно ходене. Или пък 30 секунди бързи и интензивни упражнения със собствено тегло, последвани от 15 или 30 секунди бавни, възстановяващи и разтягащи упражнения.

Колко ще е броят на интервалите зависи изцяло от дължината им, но правилото е, че 15 минути са достатъчни. Това означава, че ако интервалите ви са триминутни, то точно 5 (с почивката) правят една качествена тренировка.

Препоръката е да изберете кратки интервали, през които да редувате упражненията. По този начин ще тренирате всички мускулни групи. Освен това този метод е подходящ и за начинаещи.

Клякания

Защо високоинтензивните интервални тренировки са ефективни? Заради интензивността им, горите огромно количество не само по време на тренировката, а и часове след нея. Отново заради интензивността, тялото ви гори мазнини.

Това означава, че едновременно ще отслабвате, но и ще изграждате мускулна маса благодарение на упражненията, които правите. Според целите ви – HIIT може да практикувате и под формата на кардио, и със силови упражнения. Препоръките са да ги редувате.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати