Фитнес упражненията изморяват както мускулите, така и мозъка

Фитнес упражненията изморяват както мускулите, така и мозъка

Фитнесът днес е не само модерен, но и здравословен начин да се извае тялото без нуждата от изтощителни диети, опасни добавки и други начини за постигане на желаната фигура. С физически тренировки се запазва висок общ тонус и се постига добра визия.

Важно обаче е да се прецени колко продължителна и интензивна да бъде физическата активност, защото прекомерното натоварване е изморително. То натоварва не само мускулите, но и мозъка. Това е установило изследване, проведено от френски учени.

Екипът на парижка болница е подложил на проверка спортисти, занимаващи се с триатлон. Този спорт е доста силов, предполага високи натоварвания, защото включва дисциплини като колоезденето, плуването и бягането.

Активно спортуващите триатлон чувстват и мозъчна умора, не само физическа. Това се отразява негативно на способността да се взимат правилни решения и да се мисли рационално.

Освен върху мисловната дейност, умората на мозъка се отразява и на емоциите. В тези случаи хората не могат да устоят на изкушение и често действат първосигнално. Причината е, че някои зони в мозъка стават по-ниско активни.

Как да се прецени каква е подходящата физическа активност?

Фитнес упражнения

Парижките лекари казват, че това се определя лесно. Просто тренировките трябва да спрат в момента, когато се появят болки в ставите и мускулите. Умората на мозъка след интензивни физически натоварвания може да се сравни с тежък умствен труд. Най-забележителното е, че и в двата случая е засегнат един и същи раздел на мозъка.

Комбинацията на силов спорт и диета пък оказва негативно влияние върху костите. Обемът им намалява при ограничаване на калориите. Затова тренировки се правят при нормално хранене, а фитнес маниаците минават на специален режим на хранене, който следи стриктно калорийния прием.

Физическата активност е важна за здравето, но трябва да бъде съобразена с много условности, за да не се получи обратен ефект. Ето защо тренировките трябва винаги да стават под ръководството на специалист, който е запознат както с позитивните, така и с негативните страни на физическото натоварване и може да прецени оптималния режим, който да се следва.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати