Интересни факти и приложения на тиквата

Десерт с тиква

Открай време хората отглеждат и използват за различни цели едно интересно и изключително полезно творение на природата, познато като смесица между плод и зеленчук - тиквата. Тя е не само вкусен продукт с чудесно приложение в кулинарията, наред с това тиквата притежава лечебни, козметични и декоративни свойства.

В следващите редове прочетете интересни факти и приложения на тиквата.

Познати са около 800 вида тиква, но само около 200 от тях са ядливи. Някои сортове могат да достигнат до няколко стотин килограма.

Срешат се тикви с всевъзможни краски: оранжеви, бели, жълти, зелени, черни, петнисти или шарени, както и с разнообразни форми: кръгли, овални (тип тиква цигулка), крушовидни или с формата на зрял лук. Кората им може да е гладка или грапава.

Тиква с подправки

Различните сортове тиква се берат по различно време, но в повечето случаи най-подходящият период за тяхната беритба е от август до ноември. При правилни условия на съхранение, откъснатите тикви издържат няколко седмици.

Когато си купувате тиква, избирайте винаги с дръжка, в противен случай рискувате да попаднете на негодна за ядене. За да разберете дали тя е узряла, почукайте с пръст по кората ѝ, ако удари на кухо, то моментът за консумация е настъпил.

Тиквите са богати на редица витамини и микроелементи - магнезий, калций, селен, желязо, фосфор, витамини А, В, С, D, Е и K, фитостероли и линолова киселина. Те са съставени от над 90% вода, поради това имат ефективно диуретично и слабително действие. Съдържат още високо ниво на бета каротин и имат изключително добро съотношение натрий/калий. Освен това този плод – зеленчук има малко калории – само 20 калории на 100 грама.

Маслото от тиква е изключително полезно. То понижава холестерола и помага за предотвратяването на сърдечно-съдови и циркулаторни проблеми (нарушения в кръвообращението). Тиквените семки помагат при леки проблеми с простатата. Те са богати на цинк, а дефицитът на цинк е една от причините за заболяванията на простатата.

Неоспорим факт е широкото приложение на тиквата в кулинарията за направата на всякакви ястия с тиква. Освен това обаче те често се използват за декориране на дома в есенния период, внасяйки топлина, уют и усещане за хармония с природата.

Тиква

Също така от тях се прави атрактивна украса за Хелоуин, която напоследък става все по-разпространена и у нас. Издълбават се под формата на призрачни и зловещи лица с поставена във вътрешността свещ.

Нашият съвет е, наслаждавайте се на този чудесен дар на природата и го използвайте винаги щом можете.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати