ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Лилавият карфиол и ползите от него

Лилавият карфиол и ползите от него

Лилав карфиол
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
Качество без компромис:
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
29.00 лв.
Виж ››

Карфиолът е наричан още цветно зеле, макар че познатият ни зеленчук е бял. Названието има своето обяснение. Растението от семейството на Кръстоцветните има различни естествени пигменти, които го обагрят в лилаво, зелено и дори оранжево. Затова е важно да се знае, че яркият му необичаен цвят не е резултат на генно модифицирана разработка, а естествена багра.

Растението, произхождащо от източните части на средиземноморския регион, се развива, образувайки глава от къси, удебелени, плътно подредени крехки стебълца, в които се помещава цветът на карфиола.

Освен това обагреният в различни цветове карфиол носи полезните качества на пигмента си. Оранженият карфиол съдържа бета каротин, а зеленият - хлорофил. За здравето на очите е хубаво да се хапва оранжев карфиол, тъй като бета-каротинът преминава във витамин А, който се грижи за остротата на очите.

Хлорофилът пък е антиоксидант, който е вътрешен освежител за организма. Лилавият карфиол не отстъпва по полезни свойства, защото съдържа същия добър пигмент, който се открива и в червеното вино. Това е антоцианин, познат като отличен антиоксидант.

Карфиолът е от семейството на супер храните, в чиято група, освен цветното зеле, влизат и брюкселското зеле, броколите и кейл. Всички те са чудесни хранителни продукти, изобилстващи от витамин С, фибри и витамин В9. Масовото отглеждане на карфиол е довело до загубата на естествения пигмент. Пъстрите и интересни сортове, включващи и карфиол в лилав цвят, отново си пробиват път на пазара и това разширява възможностите за избор. Не само като атрактивен външен вид на зеленчука, но най-вече с интересни и полезни ползи за тялото ни.

Лилави храни

Съхраняването на карфиол не е трудно, тъй като това е издръжлив зеленчук. Мястото му е в отделението, определено за зеленчуци. Държи се с главата нагоре, за да не проникне влага между отделните цветчета, което ще доведе до потъмняването им и по-бързото им разваляне. Този зеленчук не се мие, преди да се прибере, и ако се съхрани правилно, ще издържи повече от 10 дни. За да е наистина свеж обаче, се препоръчва да се сготви до 2-3 дни след прибирането в хладилника, защото после започва да излъчва неприятна миризма, напомняща сярната.

За тези, които обичат експериментите в храната, лилавият карфиол ще бъде добра възможност да се насладят на това привличащо погледа природно произведение, което ще изненада всеки с приятния си вкус и полезни качества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати